Barcelona, 16.45. La línia 1 del metro col·lapsada. A l'alçada de la plaça de Catalunya, una dona que ve d'Olot es pregunta si arribarà a temps. I, de fet, a les 17:15, al tram 30, encara arriben centenars i centenars de persones d'arreu.

El Bages és un dels territoris que més es va mobilitzar a la Via a la República Catalana. Concretament, van enviar més de 120 autocars de tota la comarca. Les 6.000 persones que hi viatjaven es van repartir entre els trams 29 i 33.

Gent gran, jove, petits infants... Tots omplen, en el moment en què el punter comença a fer el seu recorregut, els trams de la Meridiana. Els Tirallongues, els castellers de Manresa, tot just abans que comencin els actes oficials, comencen a fer un quatre de sis de germanor, juntament amb els Nyerros de la Plana, que, un cop coronat, rep els aplaudiments dels assistents.

Voluntària de Navàs

Una de les voluntàries que hi participa, la Teresa Escobet, explica que han arribat des de Navàs cap a les 10 del matí. Reparteixen punters, informen als assistents i, a més a més, tenen temps de parar un moment i adonar-se de la gran mobilització de la Meridiana.

Un grup de joves de Manresa criden i fan broma al tram 3. No els ha sorprès el milió quatre-centes mil persones que, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, han omplert la Meridiana. Han arribat de bon matí amb cotxes familiars i han estat per la zona fent temps fins a l'hora indicada. I és que, certament, Barcelona ha estat un formigueig constant de persones amb samarretes blanques durant tot el matí. Al Fossar de les Moreres, a l'esplanada del Born Centre Cultural i, fins i tot, a la Fira del Llibre en Català, davant de la Catedral de Barcelona. Ni tan sols la pluja ha impedit que centenars de persones passegin per les zones més turístiques de la capital catalana durant tot el dia.

És també el cas de la Montse Grané, professora de secundària de Manresa, que ha aprofitat aquest dia de festa, abans que comencin les classes, per acostar-se a Barcelona amb amics i familiars per celebrar la Diada. Han arribat ben d'hora amb els primers autocars de l'ANC que han sortit de la capital del Bages, i confirma que "és la quarta gran manifestació a què vinc". Certament, la majoria dels assistents són repetidors.

Acaba la Via, continua la festa

Quan amb prou feines s'ha buidat un dels eixos més importants de Barcelona, una gran quantitat d'autocars, juntament amb equips de neteja, han envaït la Meridiana.

Però just en un tram proper a la plaça de les Glòries la festa continua. Les Chanclettes, en una festa plena de música i colors, omplen un dels trams. Vestides amb davantals amb estelades, canten grans èxits dels 80 i 90. Ballen, desacomplexadament, davant d'un públic que, d'una forma desinhibida, ha deixat clar quin futur volen. Ara, les urnes decidiran. Abans, però, alguns com l'Arnau Careta i els seus amics, seguiran amb la celebració a la Festa Major de Cardona, que se celebra durant tot aquest cap de setmana.

Que no pari la festa!