El jurat popular ha dictaminat, per unanimitat, que l'advocada Rosario Porto i el periodista Alfonso Basterra són culpables de l'assassinat de la seva filla adoptiva Asunta, que va ser trobada sense vida en una pista forestal corunyesa la matinada del 22 setembre del 2013. Segons el jurat, els dos acusats van matar la petita de 12 anys per executar un pla "acordat" entre els dos.

Els cinc homes i quatre dones que integren el jurat popular, i que van començar a deliberar dilluns passat, han coincidit que la nena no va tenir cap possibilitat de defensar-se. També han conclòs que no han trobat "fets no provats" i s'han mostrat, així mateix, no favorables a l'indult ni tampoc a la suspensió de la pena.

Han estimat que els acusats li van subministrar repetidament, des d'almenys tres mesos abans del crim, un medicament que contenia Lorazepam que Alfonso Basterra va retirar almenys en tres ocasions d'un despatx farmacèutic, i han destacat que aquestes adquisicions sempre coincidien amb els episodis de sedació de la menor, relatats per diversos testimonis en aquest judici. Alfonso Basterra va admetre aquestes compres però ha insistit que els fàrmacs que va comprar sempre eren per a la seva dona.

El jurat popular va coincidir, però, que Rosario i Alfonso van menjar amb Asunta el dia 21 de setembre del 2013, dia de la seva mort, i li van subministrar una elevada quantitat de medicament que contenia el principi actiu del Lorazepam, amb coneguts efectes sedants, per posteriorment, quan li fes efecte, procedir a l'asfíxia. Pensen, els membre del jurat que tots dos van lligar la nena pels braços i els turmells amb cordes de plàstic de color taronja, i que aquesta "no va poder defensar-se de manera efectiva" perquè estava sota els efectes de l'esmentat ansiolític, que la mare prenia per indicació mèdica en forma del fàrmac Orfidal. Per al jurat va resultar rellevant que, quan Rosario, la nit dels fets, va acudir amb els agents a casa d'en Teo, volgués ocultar la paperera, on hi havia una corda taronja similar a la localitzada a la pista, i que Alfons Basterra respongués sobre ella sense ser preguntat.

Ara serà el jutge qui, segons el veredicte del jurat popular i tenint en compte les conclusions finals de les parts, redacti la sentència.