La Generalitat va defensar ahir el seu dret a rebre d'Hisenda, a compte del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), uns 2.600 milions d'euros corresponents, bàsicament, a l'excés de dèficit acumulat el 2014 per Catalunya, que, segons les últimes dades, va ser del 2,75%, davant de l'1% permès.

En un comunicat, el departament d'Economia de la Generalitat remarca que aquesta quantitat, que la Generalitat "espera des del principi del 2015", està "acordada i acceptada pels tècnics d'Hisenda" i que s'ajusta "estrictament a la normativa" del FLA d'aquest any aprovada pel Govern.

En aquest punt, la Generalitat assegura que el FLA especifica que les comunitats sol·licitaran finançament per cobrir, entre altres conceptes, "les necessitats de finançament de dèficit públic, incloent-hi les corresponents a desviacions de dèficit d'anys anteriors pendents de finançar".

A final de la setmana passada, el CatSalut va comunicar al Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya que ja no disposa de més diners per pagar medicaments fins que no arribi alguna aportació extraordinària, amb la qual cosa incrementarà el deute amb les farmàcies a més de 330 milions.

Dies després d'aquesta comunicació, el departament d'Economia de la Generalitat remarca que "no rep directament els diners del FLA en forma de transferència del ministeri d'Hisenda, sinó que els pagaments els efectua directament l'Estat".

En aquest sentit, la Generalitat assenyala que "no pot disposar lliurement dels diners del fons, atès que el ministeri estableix un estricte ordre de prelació que determina la despesa autonòmica que es pot cobrir amb el FLA".

"El ministeri d'Hisenda és el que autoritza els pagaments i efectua la transferència directa als proveïdors, sense que aquests diners s'ingressin en cap moment a la tresoreria de la Generalitat", sosté Economia. Aquest departament denuncia que els mecanismes de provisió de liquiditat posats en marxa per l'Estat "no són cap regal" a les comunitats, sinó un préstec, i precisa que entre 2012 i 2015 la Generalitat haurà pagat 1.909 milions d'euros en interessos a l'Estat per aquests mecanismes de liquiditat. També la Generalitat assegura que, si bé Hisenda va rebaixar l'interès del FLA al 0% aquest any, l'any que ve el tornarà a elevar fins al 0,834%.