El Consell d'Estat ha avalat aquest dimarts al migdia per unanimitat la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració d'inici del procés d'independència aprovada pel Parlament de Catalunya. La Comissió Permanent de l'ens ha dictaminat que "existeixen fonaments jurídics suficients" per impugnar davant el TC la declaració aprovada i el seu annex, en una resolució acordada per unanimitat.

El dictamen del màxim òrgan consultiu del govern es basa en l'article 161.2 de la Constitució, que estableix que el govern podrà impugnar davant el TC les decisions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes i que aquesta impugnació "produirà la suspensió" de la resolució recorreguda. Aquesta suspensió, continua l'article, haurà de ser ratificada o aixecada pel Tribunal Constitucional en un termini no superior a cinc mesos.

A més d'aquest precepte constitucional, el Consell d'Estat es refereix als articles 76 i 77 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que al·ludeixen a la impugnació de disposicions sense força de llei i resolucions de les comunitats autònomes.

El Consell d'Estat no ha esgotat així les 24 hores de termini que va donar el govern central en la seva petició del preceptiu dictamen, i que expiraven a les cinc d'aquesta tarda.

Està previst que, aquest dimarts a la tarda, es reuneixi la Comissió de Sotssecretaris i Secretaris d'Estat, que presideix la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Aquesta reunió és l'últim pas previ al Consell de Ministres que, demà, autoritzarà al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, a interposar el recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració aprovada amb els vots dels 72 diputats de Junts pel Sí (JxS) i la CUP