El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha utilitzat el seu discurs al debat d'investidura al Parlament per explicar "les raons" del seu "no" a la candidatura d'Artur Mas a presidir la Generalitat.

Després de retreure-li "la gestió" durant els anteriors Governs i la seva actitud davant la corrupció, Baños ha recordat a Mas que en aquest procés independentista "no sobra ningú però ningú és imprescindible" i, citant a Espriu, ha recordat que "un home es pot sacrificar per un poble, però mai tot un poble per un sol home". Malgrat demanar a Mas que "marxi i torni dijous", Baños ha ofert al candidat a la reelecció "mà estesa" davant els possibles atacs de l'Estat espanyol, i ha garantit que la CUP "no defallirà" fins a "sortir-se'n" amb un pacte independentista que asseguri un Govern.

Antonio Baños era conscient que el seu discurs seria interpretat en clau de suport o rebuig a Mas. I per no defugir el debat, ja des dels primers minuts ha deixat clar que el vot de la CUP seria un "no" a la candidatura del president en funcions. Un cop refermada la posició, el president del grup parlamentari ha dedicat la major part de la intervenció a explicar, de nou, els motius que ja des de la campanya electoral justifiquen, a ulls de la CUP, el seu rebuig a investir Artur Mas.

Per començar, ha retret "la gestió" de Mas des que el 2010 va accedir a la presidència, amb les retallades, l'austeritat, les privatitzacions o la seva actitud davant els presumptes casos de corrupció. Però sobretot, el diputat de la CUP ha assegurat que la seva posició "no és tant un rebuig i un afebliment del procés sinó l'oportunitat de blindar la construcció de la república". En aquest sentit, ha reclamat "transcendir el personalisme amb un consens". És per això que, parafrasejant Espriu, Baños ha volgut remarcar que a la CUP creuen que "un home sovint s'ha de sacrificar per un poble, però mai un poble ha d'aturar-se per un sol home".

I és que per a l'esquerra independentista, la "identificació d'una persona amb un país i un partit" ja va sortir malament amb Jordi Pujol. "És per això que també votem que no. Perquè necessitem un Govern fort que funcioni l'abans possible, però un Govern no pot ser una sola persona, ha de ser la de tots". "Vam dir que som la garantia que això es farà i es farà bé, i ho som", ha afegit per emfatitzar que la CUP fuig del "personalisme".

Baños ha volgut deixar clar a Mas que en aquest procés independentista "no sobra ningú però ningú és imprescindible". "Hi havia una pintada que deia que si algú pensa que és imprescindible, que marxi a casa i torni un altre dia. President, en el seu cas, marxi a casa i torni dijous", ha dit el president del grup parlamentari de la CUP.Amb tot, l'esquerra independentista té molt clar que "és lleial a la república catalana" i per això estan "compromesos a que es formi Govern".

"No defallirem en sortir-nos-en. Avui votem que 'no', però no mirem enrere, no girem cua, no farem figa i no tindrem por", ha conclòs per escenificar que la seva negativa a Mas és ferma però no significa trencar les converses amb JxSí. Es per això que Baños ha remarcat que a la CUP tenen molt clar, malgrat tot, "sortirem d'aquí amb una república, i no ens mourem de la cambra encara que l'inhabilitin. I en això, estarem d'acord els 72 diputats". "L'assemblea" de JxSi i la CUP Artur Mas ha bromejat, en la seva rèplica, amb la possibilitat de convocar una reunió on els 72 diputats de JxSí i la CUP es reuneixin i "votin" qui volen que sigui el proper president. Baños, per seguir amb la ironia, ha aprofitat el seu torn per dir que quasi li agafa "un cobriment de cor" en pensar que "proposava una assemblea com les que fem a la CUP". "Miri, li accepto si el vot és secret, que encara ens entretindríem", ha dit rient.