Les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP avancen després de les reunions que es van celebrar ahir al matí al Parlament per parlar del pla de xoc i d'altres qüestions. Les negociacions han tornat després de l'assemblea de la CUP de diumenge passat a Manresa i de les paraules de David Fernàndez favorables a facilitar la investidura d'Artur Mas a canvi d'un pla de xoc "real".

Segons fonts de la CUP, Junts Pel Sí hauria acceptat d'entrada la proposta de reduir la negociació a una única taula de cara a la investidura, establir un calendari i un índex de treball, de tal manera que hi hagi una proposta tancada perquè pugui ser votada en l'assemblea del pròxim 27 de desembre.

Els cupaires també van celebrar que portessin un document amb propostes per al pla de xoc social, que veuen un "començament" però que encara consideren "massa vagues". Fonts de JxSí van apuntar que la intenció era tancar propostes concretes en les reunions, però van admetre que encara queden "serrells" per resoldre.

Les trobades estaven previstes inicialment per a dimarts, però van ser ajornades perquè JxSí va decidir celebrar la trobada de grup precisament per valorar el resultat del debat de la CUP. Les negociacions es van reprendre ahir i fonts de la CUP van valorar positivament el resultat de les reunions perquè hi ha disposició de treballar, cosa que no veien tan clara fa uns dies.

Les mateixes fonts van celebrar també que l'altra part els hagi acceptat reduir la negociació a una única taula, establir un calendari a seguir i un índex de treball. Així, van apuntar que Junts pel Sí ha portat també un document amb propostes per al pla de xoc, però aquí encara no hi ha acord perquè tot i considerar-les un "començament", la CUP encara les veu "massa vagues". Des de Junts pel Sí es pretenia arribar a acords concrets ja aquest dijous en matèria social, però reconeixen que encara hi ha serrells per tancar.

Controvèrsia interna a la CUP

Tot i això, l'opinió de Fernàndez sobre Mas ha generat una controvèrsia interna dins de la CUP amb posicions a favor i en contra. En un article, l'exdiputat es mostrava partidari que la CUP presti els dos vots favorables necessaris per investir Mas, a canvi de l'aprovació d'un pla de xoc "real i concret" contra la pobresa i la desigualtat.

Des dels més reticents a la investidura de Mas, el corrent Endavant, l'activista Pau Llonch va apuntar a Twitter: "ho han aconseguit, han aconseguit destrossar-nos". I afegia: "ara, enteresa. Des de la tristesa més profunda, d'un amic i camarada, la més radical discrepància". La diputada Gabriela Serra, que no forma part d'Endavant però és molt contrària a la investidura de Mas, advertia també a Twitter que "aquí no es mou ningú", recordant que l'assemblea és "qui pren la decisió".

En canvi, l'exdiputat Quim Arrufat deia a Catalunya Ràdio que "no és la posició oficial de la CUP, però sí la d'una veu autoritzada", i el batlle d'Argentona, Eudald Calvo (sector Poble Lliure), estava "molt d'acord" amb el plantejament de Fernàndez.