La soprano Montserrat Caballé ha acceptat aquest dimarts al matí l'acord amb la fiscalia i l'Agència Tributària pel qual reconeix haver defraudat poc més de 500.000 euros a Hisenda. El pacte inclou una pena de sis mesos de presó, que no complirà, i una multa i indemnització que sumen més de 326.000 euros. Tampoc podrà rebre subvencions públiques o beneficis fiscals durant un any i mig. La cantant ha ratificat l'acord a través d'una videoconferència realitzada des del menjador de casa seva al·legant problemes de salut i mobilitat.

Després de dos intents fallits la passada primavera, finalment s'ha ratificat davant de la justícia l'acord pactat a finals de l'any passat. El maig del 2014 Caballé, de 82 anys, ja va fer desplaçar el jutge d'instrucció i el fiscal fins a casa seva, al·legant motius de salut i mobilitat, i allà va negar que l'any 2010 defraudés més de 508.000 euros en l'IRPF. Segons ella, aquell any va viure gairebé cada dia a Andorra, no a la capital catalana com assegura la fiscalia, i que només baixava a Barcelona per anar al metge o per agafar avions a l'aeroport del Prat. Segons ella, aquell any va cobrar 300.000 euros d'unes gravacions, no pas dos milions com sosté el ministeri públic, i per tant no podria haver defraudat 500.000 euros en l'IRPF.

Tot i aquesta declaració, a finals del 2014 va acceptar la proposta de pacte del ministeri públic i de l'Advocacia de l'estat, i es va fixar una data per ratificar-lo davant del jutge. Aquella vista ja es va suspendre per motius de salut de Caballé i es va tornar a fixar per el passat 12 de maig. Però aquell dia tampoc va comparèixer, i, a més, el seu advocat fins aleshores va renunciar a la defensa per falta de confiança.

Com que ja va retornar en dos pagaments l'import defraudat, un primer de 300.000 i un segon de 208.000 euros, se li ha aplicat l'atenuant de reparació del dany, i no haurà d'ingressar a presó si no delinqueix en els propers dos anys. També haurà de pagar 254.231 euros de multa i 72.200 d'indemnització, cosa que suma un total de més de 834.000 euros, i no podrà rebre subvencions públiques ni beneficis fiscals.

Davant del Jutjat Penal número 13 de Barcelona, que ha prohibit al públic i la premsa seguir el judici, cosa molt poc habitual, la soprano ha ratificat l'acord asseguda al seu menjador en una cadira clàssica de fusta, vestida amb roba de carrer i un fulard al coll. Al domicili de la cantant només s'hi ha desplaçat un tècnic del jutjat per fer anar l'aparell de videoconferència.