Noemí Trucharte, del PSC, es presenta de número 15 per Barcelona al Congrés a les eleccions de diumenge, i Txell Humbert, de número 20 pels republicans. Totes dues són de Vilanova del Camí i estan implicades en la política municipal.

Amb la mirada fixada a Madrid, ambdues coincideixen en la necessitat de canvi. Segons Tru-charte, el PSOE vol aplicar mesures per aturar les retallades del PP. "Derogarem la reforma laboral i mai tocarem ni sanitat ni educació". Tot i això, el 2011, amb Zapatero, la despesa de l'estat en sanitat es va reduir el 8,2% respecte a l'any anterior. "Era un moment molt difícil i no es va tocar ni el personal ni es van allargar les llistes d'espera", defensa la socialista.

En la pròxima legislatura, entrarà en vigor l'acord de reforma constitucional pres el 2011 per PP i PSOE que blindarà l'estabilitat pressupostària: les institucions no podran gastar més del que ingressin. "És possible aconseguir-ho sense tocar els serveis bàsics".

Sense entrar en reformes econòmiques, Humbert se centra en la relació Catalunya-Espanya, un dels punts de desacord entre les dues polítiques. Per a Humbert l'únic encaix desitjable és el de dos Estats diferents. Malgrat això, ERC es presenta a Madrid perquè "el Congrés és un altaveu per explicar el full de ruta independentista. I mentre la desconnexió no sigui efectiva, no serveix de res no ser a les institucions".

Sobre la possibilitat d'un acord de més autogovern per a Catalunya, Humbert diu que "el projecte federalista m'encanta però no hi ha ningú a l'altra banda disposat a fer-lo realitat". No obstant això, recorda Turcharte, el PSOE sí que vol la reforma constitucional per convertir Espanya en un Estat federal "on el Senat sigui una verdadera cambra de representació territorial, i per això proposem traslladar-lo a Barcelona".