El secretari general i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que correspon al PP la responsabilitat de formar govern en haver guanyat les eleccions generals, però va advertir que "Espanya vol esquerra i vol canviar".

Sánchez es va adreçar als militants socialistes a l'interior de la seu de Ferraz després de confirmar que el PSOE, amb 90 escons, ha quedat com a segona força darrere del PP (123).

"Espanya vol esquerra i vol canviar, però també és cert que els espanyols han decidit que la primera força sigui el PP", va remarcar el líder del PSOE, que va trucar per telèfon al president del govern, Mariano Rajoy, per felicitar-lo per la victòria.

Malgrat ser el pitjor resultat del PSOE en unes eleccions generals després d'haver perdut 1,5 milions de vots respecte al 2011 davant la irrupció de Podem i de Ciutadans, Sánchez es va mostrar satisfet: "hem fet història, hem fet present i el futur és el nostre".

"En aquesta campanya, hem vist una coalició d'interessos que han intentat fer desaparèixer el PSOE i no ho han aconseguit", va afirmar Sánchez en referència al "front anti-PSOE" que va denunciar abans dels comicis. En la seva opinió, els espanyols han dit amb claredat que "s'obre una nova etapa política a Espanya que ha de deixar enrere la imposició i obrir un procés i un període de diàleg".

Sánchez va subratllar que "la democràcia és dialogar, debatre i abordar i el PSOE està disposat a dialogar, debatre i acordar per arribar i defensar els interessos generals del país". El líder dels socialistes va afegir que el PSOE, "que és un partit guanyador", afrontava aquestes eleccions amb l'objectiu de guanyar el PP per "posar fi a les polítiques injustes de la dreta", encara que "desgraciadament" no ho ha aconseguit. Per això, "en coherència" amb el que ha defensat en campanya, va admetre que correspon al PP "intentar formar govern".

Flanquejat pels membres de l'executiva, els més de 300 militants que van donat suport al líder del PSOE van corejar crits de "president, president!". Sánchez va agrair "de cor" el suport rebut pels 5,2 milions de ciutadans que els van votar ahir.

"En aquesta nit tan important per a la política espanyola i el PSOE", Sánchez va confessar sentir-se "enormement orgullós" de liderar el partit.

A la seu del PSC a Catalunya, i en un discurs de menys de tres minuts, la cap de llista del partit per Barcelona, Carme Chacón, va remarcar que el resultat "dibuixa un nou escenari a Espanya amb més pluralisme" i que "l'element més destacat és que el centre de gravetat de l'opinió publica s'ha traslladat a l'esquerra". "El PP ha perdut quatre milions de vots. El resultat no és el que volíem, però els socialistes hem contribuït a posar més difícil la continuïtat de Rajoy a la Moncloa", va afegir.

Carme Chacón va parlar poc dels resultats obtinguts pel seu partit a Catalunya, i es va limitar a dir que s'havien complert els objectius que s'havien marcat d'incrementar el suport obtingut a les eleccions al Parlament i contribuir a la distància entre populars i socialistes.