L'assemblea de diumenge que ve de la CUP se celebrarà finalment a la pista d'atletisme coberta de Sabadell, i no a Girona com estava inicialment previst, davant la massiva afluència de participants inscrits.

Xevi Generó, portaveu del secretariat nacional de la CUP, i Natàlia Sánchez, membre d'organització de la formació, han donat avui detalls de l'assemblea extraordinària que se celebrarà aquest diumenge i de la qual depèn que pugui formar-se govern a Catalunya en les pròximes setmanes o s'acabin convocant eleccions al març.

L'assemblea de la CUP haurà de decidir si accepta la proposta d'acord de Junts pel Sí (JxS) per permetre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat abans que acabi el termini legal del 10 de gener. A més de l'aval dels 62 parlamentaris de JxS, Mas necessita la col·laboració dels deu diputats de la CUP al Parlament: com a mínim, dos vots a favor i vuit abstencions.

De fet, en un primer moment es va estudiar la possibilitat de celebrar l'assemblea al teatre de la Passió d'Esparreguera, després es va determinar convocar-la en un pavelló de Girona, però segons ha argumentat la CUP, l'aforament d'aquest emplaçament no permetia acollir els 3.577 militants i simpatitzants inscrits finalment.

Aquesta és la xifra que ha quedat després de garbellar les 4.022 inscripcions registrades fins a la mitjanit d'ahir, un cop eliminats els errors en els formularis, les duplicitats i les persones sense l'aval d'alguna assemblea local de la CUP o d'alguna de les organitzacions que conformen la CUP-Crida Constituent.

A mesura que els inscrits arribin als llocs de control d'acreditacions se'ls consultarà si volen o no votació secreta: així serà si ho demana el 25% dels participants, amb la instal·lació de 50 urnes. Si no fos així, es votaria a mà alçada i un equip de voluntaris escrutaria el nombre de vots amb un sistema de comptadors.

Com es desenvoluparà la jornada

A les nou del matí del diumenge 27 de desembre, els negociadors de la CUP que han participat en les converses sobre la investidura amb JxS exposaran els resultats d'aquests contactes amb la lectura dels seus informes.

A continuació s'oferiran uns 50 torns de paraula: una desena correspondrà a les diferents organitzacions que integren la CUP-Crida Constituent, 26 correspondran a les diferents organitzacions territorials de la CUP i la resta serà per als participants que ho sol·licitin i els toqui per sorteig.

Al migdia està previst que se celebri la primera ronda de les quatre votacions previstes per decidir què han de fer els deu diputats de la CUP al Parlament.

Es repartiran paperetes perquè cadascú elegeixi un dels quatre escenaris que es plantegen: 1) acceptar la proposta d'acord de JxS i facilitar la investidura de Mas, 2) rebutjar el nom de Mas i insistir a JxS que proposi un nom alternatiu o es convoquin eleccions, 3) rebutjar la proposta d'acord de JxS però facilitar que Mas sigui investit, i 4) abstenir-se en la investidura de Mas i instar JxS a buscar altres suports que permetin que sigui nomenat president o resignar-se a unes noves eleccions. Dues de les opcions, per tant, contemplen facilitar la investidura de Mas i les altres dues assumeixen que, si no hi ha acord abans del 10 de gener, es convocarien eleccions al març.

A la tarda, després d'un recés per dinar, prosseguiran les rondes de votació -en cadascuna s'eliminarà l'opció menys votada- i si abans de la tercera ja hi ha algun escenari que reculli més del 50% dels vots, es donaria per finalitzada la sessió.