Les negociacions entre Junts Pel Sí i la CUP van acabar ahir amb una última proposta d'acord que els cupaires hauran de discutir en l'assemblea del 27 de desembre. La proposta manté la presidència coral "de transició" amb tres macroconselleries i reserva la presidència de la Generalitat per a Artur Mas. El diputat Raül Romeva -acompanyat per 11 pesos pesants del grup parlamentari- va explicar en roda de premsa el contingut de l'última oferta que, entre d'altres, fixa en 270 milions d'euros l'import que el futur govern destinarà al pla de xoc social.

"Aquest és l'acord que s'ha treballat amb la CUP", va deixar clar Romeva, que deia que, tot i això, els negociadors de la CUP els havien deixat clar que anaven a "recollir" el document per posar-lo en coneixement de les assemblees territorials i, diumenge, de l'assemblea a Girona. Així, no és un document "tancat" amb la CUP, sinó l'última proposta de JxSí després d'haver estat tres mesos negociant. El principal element de discòrdia que ha existit fins ara, el nom d'Artur Mas com a President de la Generalitat, es manté sense canvis en aquesta proposta.

"No hi ha cap canvi ni en la forma ni el candidat", va subratllar Romeva. Mas seria l'únic president i mantindria les prerogatives del seu càrrec, com la de convocar eleccions al Parlament. Al seu voltant es configuraria l'estructura que Mas ja va explicar en la segona sessió del debat d'investidura: tres macroconselleries en què delegaria funcions executives. Romeva va dir que al Parlament només es votarà per un president però la investidura comportaria la creació d'aquesta "presidència formada per quatre persones".

"No subscrivim la proposta"

La CUP va comparèixer a la tarda després que JxSí hagués anunciat la proposta. Els diputats cupaires van anunciar que no es posicionaran ni orientaran el vot a l'assemblea que ha de decidir sobre la proposta d'investidura de Mas, ja que consideren que es tracta d'un "document de Junts pel Sí" per "aproximar-se" a les posicions de la formació antisistema.

El diputat de la CUP Albert Botran va assegurar que els parlamentaris són només "intermediaris" i s'"abstindran de valorar i de votar" a l'assemblea la proposta de JxSí, que entenen que és l'última per part de la coalició que integren CDC i ERC.

Botran va definir com "una possibilitat" que JxSí presenti un candidat alternatiu a Mas si l'Assemblea rebutja aquesta opció, encara que va dubtar que CDC i ERC facin aquest pas "si no l'han fet fins ara". Va assegurar que el document sobre "la proposta d'acord cap a la independència no el subs-criu la CUP com a organització" fins que sigui validada per l'Assemblea de Girona: "és un document que emana de JxSí en converses amb nosaltres", va incidir.

Botran va avançar que diumenge que ve els diputats de la CUP seran "escrupolosos" en les seves funcions i només es limitaran a fer "una exposició de com han anat les converses" amb JxSí, sense orientar el vot dels participants a l'assemblea.

Va subratllar que "per al bo i per al dolent" els diputats de la CUP són només "intermediaris" entre el Parlament i l'assemblea de la formació, el seu màxim òrgan, que decidirà si es dóna suport o no a la investidura d'Artur Mas. Un altre dels diputats presents en la conferència de premsa, Benet Salellas, va incidir que el document presentat per JxSí és "el seu esforç d'aproximació, no és el nostre document", pel que ha considerat que "ningú no l' ha de defensar" davant l'assemblea.