El clixé de joves radicals que podien tenir fa anys, abans de la seva entrada al Parlament, ja ha estat superat. Els milers de militants i simpatitzants de la CUP que diumenge decidiran, a Sabadell, si hi ha govern o no d'Artur Mas, no responen a aquella imatge simplista de nois i noies rebels que una part de la societat podia tenir d'ells fa temps.

La seva estrena a la cambra catalana i el procés sobiranista han donat visibilitat els darrers anys al seu discurs d'esquerra alternativa i independentista. I això els ha fet guanyar partidaris a tot el país, la qual cosa ha ampliat notablement la seva bossa de simpatitzants i de votants.

El creixement de la formació ha fet diversificar, doncs, les seves bases. Continuen tenint una mitjana d'edat baixa si es compara amb la d'altres partits, però ja no són tan joves com abans. No només perquè els que ja hi eren s'han anat fent grans, sinó perquè s'hi ha incorporat molta militància nova, que ja no és tan jove, sinó de més mitjana edat.

Ara, el perfil d'un militant o simpatitzant de la CUP és el d'una persona d'entre 25 i 40 anys, amb estudis universitaris acabats, sobretot en els terrenys de les ciències socials i de les humanitats, i que treballen com a assalariats en alguna d'aquestes àrees. Alguns també tenen feines més aviat precàries, tal com succeeix en el conjunt de la societat. També hi ha funcionaris, sobretot els que són mestres o professors d'institut. En alguns casos també hi ha cupairesque treballen com a autònoms per compte propi, però rarament ho fan com a empresaris, i encara menys treballen en sectors com el de la banca, si bé també hi ha economistes entre les seves bases.

"Hi ha persones que, per deslegitimar-nos, asseguren que la gent de la CUP som uns hippies i uns perroflautes, entre cometes. Però és totalment fals: jo no conec absolutament ningú de la CUP que visqui de l'aire. Tota la gent que conec treballa: mestres, advocats, funcionaris d'Agricultura... i algun fins i tot té una petita empresa", explica un dels regidors de Solsona, Òscar Garcia: "això, per tant, és totalment allu-nyat del concepte hippy", afegeix. Garcia també constata que "molts de la CUP ens acostem a la trentena, però cada cop hi ha més persones de 50 o 60 anys. Som un espai que cada cop més abraça gent de totes edats".

Un tret característic dels militants de la CUP és que no només són membres d'aquesta formació, sinó que ho compaginen amb l'activisme amb altres moviments socials, polítics i veïnals. "Normalment, la gent de la CUP ha estat políticament formada al llarg de molts anys", constata un dels històrics del partit a Manresa, l'exregidor Roger Torras. "La majoria milita en organitzacions socials molt diverses. Això sempre ha estat així i continuarà sent així", diu l'actual regidor manresà Jordi Masdéu. "Som gent que no ens molesta l'activisme al carrer. És a dins del nostre ideari: buscar la manifestació pública, i no ens fa por la confrontació. Si les nostres idees molesten algú, ens sap greu, però no deixarem de manifestar-nos", afegeix Torras.