El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat aquest divendres l'estat espanyol de voler "imposar la veu i el vot de la majoria per sobre dels drets democràtics i nacionals" de Catalunya i "sense respectar la minoria que significa Catalunya dins d'Espanya".

Amb aquestes paraules ha contestat Mas al tradicional discurs de Nadal del rei Felip VI, qui va advertir que la "imposició" d'una idea o d'un projecte "d'uns sobre la voluntat de la resta d'espanyols", només ha dut "a la decadència, l'empobriment i l'aïllament". El president ha deixat clar que Catalunya amb un 16% de la població "no pot imposar res" a Espanya, però pot "intentar ser com qualsevol nació d'Europa i tenir un estat propi".

En una línia similar s’hi ha expressat Gabriel Rufián , cap de llista d’ERC a les eleccions del passat 20 de desembre. Rufián considera que "és curiós que el representant d'una institució hereva de la dictadura franquista parli de decadència" i ha destacat que aquest dijous es va veure "una imatge indecent d'un rei donant lliçons des del saló d'un Palau que és més gran que la gran majoria de cases dels ciutadans que diu representar".

Més conciliadora ha estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui considera que el discurs del monarca és el que "li pertoca" després de les eleccions i ha afegit que el discurs "està en la línia d'una monarquia que ha sabem que és uninacional i unilingüista i a favor de la unitat d'Espanya".

PP, PSOE i C’s aplaudeixen el monarca

Per la seva banda, la secretària general del PP, María Dolores Cospedal, ha qualificat el parlament d’"històric i essencial", adequat als " dies que travessa el país, en què es debat no només el futur actual, sinó el de les futures generacions".

Segons la dirigent popular, el rei “coneix perfectament el seu país", així com els "anhels, desitjos i reptes" dels espanyols. I en aquest sentit ha afegit que "unitat, consens i estabilitat" són els "pilars bàsics" de la democràcia espanyola.

Menys eufòric s’ha mostrar el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que s’ha limitat a considerar el discurs d'"adequat i oportú", alhora que ha subratllat que el parlament posa en valor que Espanya "és un gran país"

Finalment, el vicesecretari general de Ciutadans (C’s), José Manuel Villegas, ha assegurat que el seu partit comparteix amb el rei Felip VI la "necessitat de diàleg i de consens" entre els partits. Per això ha reclamat a les principals formacions polítiques que arribin a acords d'Estat que facin prevaldre "els interessos dels ciutadans per sobre dels de les sigles”.

També ha advertit de la "necessitat d'enteniment" per afrontar els "desafiaments fonamentals" de la societat espanyola, "la crisi econòmica, el repte separatista a Catalunya i la regeneració democràtica”. Sobre aquest últim punt, Villegas ha lamentat que “el Rei no fes referència a la lluita contra la corrupció i a la regeneració de les institucions”.