Els Bombers de la Generalitat aposten per instal·lar detectors de fum a totes les cases per prevenir-hi incendis. Es tracta d'aparells "absolutament útils i necessaris perquè avisen quan comença un incendi i no quan ja s'està produint", afirma el sotsinspector de Bombers Carles Noguera, que insisteix: "Tots n'hauríem de tenir a casa; en alguns països, com França, és obligatori". Els Bombers intensifiquen aquesta recomanació de cara a la gent gran i ho fan a través dels serveis de teleassistència. A la demarcació de Barcelona, l'empresa encarregada del servei, gestionat per la Diputació, té instal·lats 2.500 detectors de fum i rep, cada dia, uns 40 avisos. L'Amalia Vega viu sola al barri de Can Rull de Sabadell i se n'acaba d'instal·lar un; ara, diu, se sent "més tranquil·la".

Porta sempre un petit penjoll al coll amb un botó que s'ha de prémer en casos d'emergència. L'Amalia Vega és usuària del servei de teleassistència que gestiona la Diputació de Barcelona i l'empresa Tunstall Televida. Fa mesos va haver d'utilitzar el penjoll; eren les tres de la matinada i tenia la tensió molt alta. Un metge va desplaçar-se fins al seu domicili del barri de Can Rull de Sabadell i li va donar una pastilla. Tal com explica en una entrevista a l'ACN, l'Amalia ha decidit ara instal·lar-se un detector de foc i fum. El servei de teleassistència li ho va proposar i ella ho va acceptar. "Algun cop m'he deixat la paella al foc", admet. "És un plus de seguretat", afirma Noguera a l'ACN.

Un tècnic va anar fa uns dies a casa de l'Amalia i li va posar el detector a la cuina. En el moment en què l'aparell detecti fum, sonarà un xiulet i una operadora es posarà en contacte amb l'Amalia a través d'un terminal de ràdio. Li preguntarà què ha passat i s'assegurarà que no hi ha cap incendi a la casa. En cas que ningú respongui o que s'hagi produït algun incendi, l'operadora mobilitzarà els Bombers, el Sistema d'Emergències Mèdiques i la unitat mòbil.

"Ens agradaria que tothom tingués un detector de fum a casa i, si ho aconsellem a la població en general, la recomanació encara és més específica per a les persones grans", remarca Noguera. La realitat, però, és que són una minoria les llars que en tenen d'instal·lats, tot i que fa notar que són elements molt "més comuns" del que ens pensem i "àmpliament utilitzats". "Estem farts de veure'n als centres comercials, restaurants, oficines, indústries. Ara ens falta assumir que a casa nostra també és necessari", assenyala.

El risc de patir un incendi a casa es dispara en els mesos d'hivern per les llars de foc, estufes i altres aparells de calefacció, que, per exemple, es col·loquen massa a prop de sofàs o cortines. Dotze persones han mort en un incendi a la llar aquest 2015, segons dades de Bombers actualitzades el 18 de desembre.

Conscients que fer entrar aquests aparells a les cases serà "un procés lent", els Bombers han començat a treballar amb molta determinació perquè les persones grans, el col·lectiu més vulnerable davant els incendis a la llar, els demanin a través del serveis de teleassistència domiciliària, que gestionen diputacions i ajuntaments.

Aparells econòmics amb una funció "fonamental"

Els detectors de fum avisen quan es produeix una situació de risc en "una fase molt inicial i aquesta alerta permet actuar, desconnectant l'estufa que tenim encesa o apartant la cortina a prop d'un endoll rescalfat", diu Noguera, que no es cansa d'explicar "la funció fonamental" d'aquests aparells. "Potser no veiem encara el foc, però alguna cosa comença a treure fum", precisa Noguera, que continua: "Els detectors de fum emeten un senyal estrident que pot ser especialment útil quan estem dormint".

El sotsinspector de Bombers subratlla que els detectors són "molt econòmics". Se'n poden trobar entre 20 i 30 euros en ferreteries o establiments similars; centres comercials o per internet. "Són molt fàcils d'instal·lar i s'enganxen directament al sostre; això sí, seguint les indicacions del fabricant", afegeix.

El responsable del servei de teleassistència: "L'èxit és que no s'arriba a produir cap accident"

En el cas dels detectors instal·lats a través de la teleassistència domiciliària, els aparells connecten directament amb la central del servei en cas d'emergència. Tunstall Televida -empresa prestadora del servei de teleassistència de la Diputació de Barcelona i de Girona, entre altres ens- ha instal·lat 2.500 detectors de fum en els 310 municipis de la demarcació de Barcelona, sense comptar els de Barcelona ciutat.

Com Noguera, el responsable del servei de teleassistència d'aquesta empresa, Raül Gutiérrez, es mostra contundent a l'hora de destacar la utilitat dels detectors de fum: "L'èxit del servei és que no s'arriba a produir cap accident". Els detectors generen uns 40 avisos per fum o foc cada dia. La majoria de vegades són paelles que s'han quedat amb el foc encès. L'operadora, en aquest cas, demana als usuaris que retirin la paella, apaguin el foc i obrin les finestres. "Si no alertem la persona usuària, s'hauria pogut produir un accident", afegeix Gutiérrez.

A la demarcació de Barcelona hi ha 67.200 usuaris del servei. Es tracta sobretot de gent gran que viu sola i més del 75% són dones. Les incidències més comunes són les caigudes. El servei té potestat per mobilitzar Policia, Bombers o ambulàncies i pot enviar unitats mòbils als domicilis.

Fogons, instal·lacions elèctriques en mal estat i aparells de calefacció: principals situacions de risc

Els Bombers llancen cada hivern la campanya de prevenció d'incendis a la llar. Els focs a casa tenen tres escenaris principals: la cuina; instal·lacions elèctriques en mal estat o sobrecarregades i calefaccions, com estufes elèctriques portàtils, de butà o llars de foc. "Hem d'estar atents a aquestes situacions de risc, sobretot quan anem a veure familiars grans", recomana Noguera, que llança un missatge clar: "La immensa majoria de focs a casa es poden evitar".

Als fogons, les distraccions són unes de les causes principals d'incendi. Quan es té la paella al foc, Noguera demana "parar atenció" en tots els elements que es poden inflamar, com draps de cuina, i no distreure's amb altres activitats com per exemple parlar amb el mòbil. També cal netejar periòdicament els filtres de la campana perquè, en cas d'incendi, el foc no cremi amb tanta virulència.

Pel que fa a les instal·lacions elèctriques, si s'espatllen, les ha de reparar un professional. Manipular-ho un mateix o fer arranjaments provisionals és un altre factor de risc. "Ens preocupa molt la sobrecàrrega de les línies elèctriques i més ara amb el fred", afirma Noguera, que aconsella "repartir les càrregues en diferents endolls".

Quant als aparells de calefacció, els Bombers posen èmfasi a no enfocar-los cap a elements combustibles, com materials entapissats, cortines o cobrellits. També és molt perillós eixugar la roba damunt les estufes.

A casa meva o a la del veí: trucar sempre al 112

Els Bombers posen l'accent en la prevenció dels incendis a la llar, però també divulguen pautes d'actuació un cop ja s'ha declarat el foc. El primer consell és avisar els Bombers trucant al 112. "Preferim arribar al lloc de l'avís i veure que ja s'ha solucionat i que ens diguin 'ens hem espantat tots molt però no ha estat res', que no que endarrereixin la trucada", precisa Noguera. I una altra indicació: "S'ha d'avisar sempre independentment que el foc comenci a casa meva, a casa del veí o a l'altra punta del carrer".

Davant l'incendi, els Bombers indiquen que, primer, s'ha de comprovar si es pot fugir del pis amb seguretat. Si és així, sempre cap avall i mai utilitzant l'ascensor. Ara bé, si fugir també és una amenaça perquè, per exemple, l'escala està plena de fum, el millor és confinar-se a casa, tancar portes per evitar intoxicar-se per inhalació de fum -una de les causes principals de les morts en incendis a la llar- i buscar una habitació exterior perquè els Bombers puguin procedir al rescat.

"És evident que l'angoixa és terrible per a la persona que està patint un incendi ja sigui a casa seva o a l'edifici on viu ", reconeix. Ara bé, quan ja s'han tancat totes les portes i s'han seguit aquestes pautes "només es pot esperar". "Un cop ens han avisat, tingueu la certesa i la confiança que els Bombers arribem", afirma Noguera.