El complex escenari sorgit de les eleccions generals del 20 de desembre ha provocat que revifi la convulsió interna dins el PSOE, on la decisió del seu líder, Pedro Sánchez, d'intentar formar govern si el PP no ho aconsegueix xoca amb la postura d'alguns dels barons de més pes, començant per la presidenta andalusa, Susana Díaz.

Tots els dirigents comparteixen que s'ha de votar "no" a la investidura de Mariano Rajoy (PP), però hi ha un ampli ventall d'opinions sobre quina seria l'alternativa a un govern del PP. Barons com Díaz, l'extremeny Guillermo Fernández Vara i el castellano-manxec Emiliano García-Page han advertit al secretari general que no es pot parlar amb Podem perquè aquests defensen un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

El Comitè Federal del PSOE, el màxim òrgan de decisió entre els congressos del partit, es reunirà demà amb el difícil repte d'intentar conciliar les posicions dins dels límits en què es pot moure Sánchez.

El secretari general ha anunciat que, si Rajoy fracassa en la seva investidura, treballarà per formar un govern "progressista i de canvi", ja que considera que "Espanya vol esquerra i vol canviar" i no repetir les eleccions.

Es veu president

Sánchez es veu president perquè considera que el PSOE, per la seva més gran capacitat de diàleg, té més opcions d'articular una fórmula de govern. La seva idea és un govern monocolor que se sustenti en un "programa comú" amb el qual aspira a convèncer Podem, Ciutadans i altres partits com IU, PNB i CC.

Per propiciar l'acord, vol asseure's a dialogar amb Podem i fer-li veure la necessitat de deixar de banda la consulta a Catalunya per facilitar l'alternativa.

Díaz entoma el pols

Però després que Sánchez deixés clar que la línia política del PSOE la marca ell, Díaz li va replicar que els pactes els aprova el Comitè Federal, fet que s'ha interpretat com un nou pols que s'afegeix a la llista dels que han mantingut els últims mesos.

"No ens podem asseure a negociar amb forces polítiques que estan plantejant la ruptura d'Espanya", va subratllar Díaz sobre Podem, de qui alerta que podria "guanyar i eliminar el PSOE".

La presidenta de la Junta sosté que la ciutadania ha col·locat el PSOE a l'oposició i que, per recuperar la credibilitat, no és moment d'"aventures" ni d'"oportunisme polític".

Els presidents d'Extremadura, Castella-la Manxa i Astúries coincideixen amb Díaz: és inviable un pacte amb Podem mentre defensi l'autodeterminació.

Ximo Puig, més flexible

Per la seva banda, el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, manté una postura més flexible sobre el pacte amb Podem, ja que governa juntament amb Compromís, però aconsella a Sánchez tenir "una actitud de responsabilitat, però passiva".

A més, ha afegit encara més pebre a la situació interna tot indicant que, si hi ha noves eleccions, el PSOE haurà d'analitzar si canvia de candidat.

La cap de llista per Barcelona, Carme Chacón, va dir quan faltaven pocs dies per als comicis que veuria bé un pacte amb Podem i altres forces d'esquerra, sense tancar la porta a Ciutadans.

Chacón rebutja la consulta de Podem, però creu que, davant l'emergència social, cal una aliança d'esquerres.

En el si de l'executiva del PSOE, hi ha veus que s'allunyen en part de la postura de Sánchez pels seus recels a Podem. "Els pactes han de ser molt clars i saber per a qui", recomana un dels membres, per a qui seria millor ajuntar-se a Ciutadans perquè "Podem és més incontrolable".

Un altre dirigent de la direcció creu que el resultat de les urnes és "ingovernable", fent veure que l'escenari més probable serien unes noves eleccions per no sostenir-se en partits com ERC.

El corrent intern Esquerra Socialista advoca per un govern amb Podem i altres forces d'esquerra i demana una consulta a la militància perquè expressi l'opinió.

El diputat guipuscoà Odon Elorza es mostra en la mateixa línia i anima Sánchez a buscar amb "pedagogia" un pacte "inclusiu" amb Podem deixant de banda els "apriorismes".