El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha fet avui una crida a la CUP a usar la seva força "amb mesura" i a assumir que els seus deu diputats tenen capacitat per forçar unes eleccions anticipades al març, però no per "canviar" l'oferta d'investidura de Junts pel Sí (JxS).

En declaracions a Catalunya Ràdio, Mas ha admès que el "va sorprendre molt" l'empat a 1.515 vots entre partidaris i contraris a la seva investidura en l'assemblea de la CUP de diumenge.

Mas ha avisat que l'oferta de JxS a la CUP, que a més de la seva pròpia investidura inclou un full de ruta cap a la independència i un pla de xoc social, ja "no es mourà", de manera que la formació anticapitalista no pot esperar més concessions.

Segons Mas, la CUP "és molt lliure" de prendre la decisió que sigui, però ha de ser conscient que "no té tanta força per canviar un president de la Generalitat", encara que sí que pot "provocar unes noves eleccions" al març.

"Si les grans decisions les pren només la CUP, quanta gent baixa del tren del procés?", s'ha preguntat Mas, que ha demanat als antisistema que entenguin que "per protegir aquest procés" i evitar el seu "descarrilament" han d'utilitzar la seva força "amb mesura".

"No sóc un obstacle ni un problema", ha afirmat Mas, convençut que "el problema és com protegim i garantim millor el procés sobiranista català".

Per a Mas, "aquí no sobra ningú", perquè "un procés així no es pot construir vetant" partits o persones, "sinó votant".

Sobre el tuit que ahir va publicar el número dos de CDC al Congrés, Carles Campuzano, que va suggerir buscar altres aliats o anar directament a eleccions després de veure el resultat de l'assemblea de la CUP, ha puntualitzat que no queda més remei que "esgotar el termini" del 10 de gener, perquè no es poden convocar comicis abans d'aquesta data, per molt que la situació actual de bloqueig de la investidura sigui "completament absurda".

Mas ha deixat clar que unes eleccions anticipades no és l'escenari que prefereix, però si la CUP les acaba forçant, ha dit, ell les afrontarà "sense por".

Pel que fa a l'escenari polític espanyol, ha comentat que el seu partit manté contactes amb el PSOE i Podem a Madrid.

Mas ha posat en "valor" que Podem defensi un referèndum a Catalunya, encara que ha advertit que "pot ser un brindis al sol, perquè no té cap aliat" en la política espanyola.