El líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar ahir que el "que urgeix" és que el nou Parlament espanyol respongui a una situació d'"emergència social", i que aquesta és la seva prioritat a negociar amb altres partits sense renunciar a la defensa de la unitat d'Espanya des de la "democràcia", en al·lusió al referèndum català.

Després de reunir-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Palau de la Moncloa, Iglesias va assenyalar que el cap de l'Executiu "és perfectament conscient" que Podem, "de cap de les maneres, facilitarà un govern presidit per ell" ni per ningú del PP, i va alertar de la possibilitat que el PSOE estigui pensant en una "gran coalició".

El líder de Podem, que va traslladar a Rajoy que ara "no toca parlar de butaques, sinó d'Espanya", va ser preguntat insistentment sobre la possibilitat que Podem pugui aparcar la seva defensa del referèndum en nom d'un acord amb el PSOE i, encara que no va pronunciar la paraula referèndum, va assegurar que la seva posició és molt clara. "El que hem dit és el mateix que diem sempre: qui no entengui que la unitat d'Espanya es defensa des de la democràcia i qui no entengui la diversitat i la plurinacionalitat del país no ha entès res. El mateix que vam dir fa una setmana ho seguim dient", va subratllar. Una resposta que va repetir davant les successives preguntes sobre si el referèndum és irrenunciable per a Podem.

"Ara bé, el que és urgent", va recalcar després de defensar la plurinacionalitat de l'Estat espanyol, és que "les Corts comencen el seu camí el dia 13, i els espanyols no poden esperar i no mereixen uns representants parlant de jocs de cadires i no dels problemes dels ciutadans".

Amb tot, Iglesias va assenyalar que el referèndum és "un tema tabú" per a Pedro Sánchez, amb qui va parlar la setmana passada, i va qualificar d'"inacceptable" que el PSOE utilitzi una "retòrica de canvi" en la campanya i després permeti que els seus exministres continuïn formant part de consells d'administració de grans empreses i que els seus diputats cobrin plans de pensions privats.

Davant d'això, Iglesias va fixar la seva prioritat en el fet que el futur Parlament espanyol aprovi com més aviat millor la Llei 25, que pretén presentar Podem el mateix dia de constitució de les Corts, perquè cap espanyol no pateixi talls de llum i calefacció, eliminar els desnonaments sense alternativa habitacional, oferir aquesta possibilitat a les víctimes de la violència masclista i posar fi al copagament farmacèutic per als pensionistes.

Per la seva banda, Rajoy va traslladar a Iglesias i al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que els resultats de les eleccions del 20 de desembre demostren "el mandat democràtic" que sigui ell qui encapçali el pròxim Executiu.

Rajoy va exposar aquesta reflexió a Iglesias i Rivera en les entrevistes que va mantenir amb tots dos al Palau de la Moncloa per analitzar el panorama polític després dels comicis i les expectatives existents per a la investidura del proper president del govern.

L'Executiu, en un comunicat, subratlla que Rajoy va defensar en aquestes reunions continuar com a president per haver estat el Partit Popular el partit més votat, i després de recordar que així ha succeït sempre en la història de la democràcia espanyola, fins i tot amb avantatges inferiors als registrats en les eleccions passades. Va remarcar que el PP ha superat per gairebé set punts i més de trenta escons el PSOE, i ha vençut en 13 de les 17 comunitats i en 39 de les 52 circumscripcions.

"Aquests resultats són l'expressió clara i inqüestionable de la voluntat dels espanyols, que, en lògica democràtica -segons l'Executiu- hauria de suposar el mandat per a la formació del govern". Rajoy va exposar igualment a Iglesias i Rivera que una àmplia majoria d'espanyols havia donat suport a formacions polítiques que comparteixen la defensa de l'ordre constitucional, la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat entre espanyols, el paper d'Espanya a la UE i al món, i la lluita contra el terrorisme i la violència.

Per tant, interpreta que el pròxim govern ha de ser capaç d'oferir "una triple certesa" als espanyols: institucional, econòmica i sobre el paper d'Espanya a Europa. Va insistir en la seva negativa a qualsevol proposta que suposi la ruptura de la sobirania estatal i, com va fer en la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP que va analitzar els resultats del 20 de desembre passat, ha alertat del risc que la fragmentació política es converteixi en un element de paràlisi o bloqueig dels avenços d'Espanya. Així mateix, va reiterar la seva disposició a mantenir un procés de diàleg amb generositat, "amplitud de mires i amb la vista posada en l'interès general d'Espanya".

El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maillo, va subratllar que el PP continua endavant amb la candidatura de Rajoy per formar un govern estable i, en aquest context, va apel·lar a la responsabilitat de Sánchez, perquè dialogui pel bé d'Espanya. Tot i que ahir Rajoy no es va veure amb Sánchez, el vicesecretari d'Organització es va dirigir al líder socialista, que la setmana passada va dir que "no" a Rajoy d'entrada i a qui va sol·licitar que recapaciti: "l'únic que demanem al PSOE és responsabilitat, i en aquest àmbit de responsabilitat que es col·loqui on vulgui", que "busqui mecanismes" perquè "hi ha escenaris possibles".