El Suprem ha confirmat les condemnes per a dos implicats en la xarxa d'extorsió vinculada al bar Faisán, Emilio Castillo González de Mendivil i Jean-Pierre Harocarene Camio, si bé ha reduït de 4 a 3 anys la pena per al segon per delicte de pertinença a banda armada.

L'alt tribunal ha confirmat els 2 anys i mig de presó imposats per l'Audiència Nacional per col·laboració amb banda armada per Mendivil.

El Suprem estableix la reducció de la pena en un any per a l'etarra Harocarene perquè el contrari seria una doble valoració dels fets en contra del reu, ja que la reiteració de les seves activitats no pot servir al mateix temps per condemnar-lo per integració a ETA i per elevar la pena.

La sentència té el suport del vot particular del magistrat Perfecto Andrés Ibáñez, que considerava que havia hagut d'incardinar la conducta d'Harocarene no en pertinença a banda armada, sinó en col·laboració.

En la seva sentència de primera instància, l'Audiència Nacional va absoldre tres imputats més -Ramón Sagarzazu, Ignacio Aristizabal i Carmelo Luquín-, acusats d'integrar la xarxa de cobrament de l'anomenat "impost revolucionari" d'ETA, que usava el bar Faisán d'Irun (Guipúscoa).

D'aquesta manera, l'Audiència Nacional va limitar les condemnes als esmentats Harocarene i Mendivil, als quals va castigar per la seva participació en activitats vinculades al cobrament de l'impost revolucionari.

Tots van ser acusats de formar part de l'aparell d'extorsió d'ETA que duia a terme les seves accions al bar Faisán d'Irun, en el qual el 4 de maig del 2006 es va delatar una actuació policial que va frustrar una operació judicial.