El President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va instar ahir la CUP a exercir el seu "deure de decidir" perquè pugui arrencar la legislatura i perquè el nou Govern, que haurà d'estar "obert al pacte", pugui gaudir d'"estabilitat" per "complir els mandats rebuts a les urnes".

En el tradicional discurs de Cap d'Any, Mas va fer velades referències a la incertesa que hi ha en aquests moments sobre la seva possible investidura de la setmana que ve. La CUP decidirà diu-menge si facilita que Mas sigui investit President català abans del 10 de gener, termini límit per arribar a un acord que eviti unes noves eleccions al març a Catalunya.

Al costat del "dret a decidir" dels catalans, Mas va invocar el "deure de decidir" dels representants polítics i va recordar que a Catalunya, "després de tres mesos d'intenses negociacions, seguim pendents de la formació del nou Govern". "El termini legal per decidir si tindrem nou Govern o eleccions acaba el dia 10 de gener. Abans d'aquesta data la llei no permet convocar les eleccions. Després, la convocatòria és obligada. Per tant, queda poc temps i poc marge", va remarcar.

Va afegir que ara "a Catalunya i a l'Estat s'han obert escenaris polítics d'una enorme complexitat" que "obliguen a dialogar, a negociar i a pactar. És a dir, a decidir". "A decidir entre idees, persones i partits molt diferents. Que no sigui fàcil no ens allibera, a cap de nosaltres, del nostre deure de decidir", va advertir Mas, en una subtil al·lusió a les reticències de la CUP a arribar a un acord d'investidura. En un recordatori als qui acusen el sobiranisme d'oblidar-se de la crisi, va remarcar que "projecte nacional i projecte social s'han donat la mà i caminen junts en la voluntat i la il·lusió de fer de Catalunya un gran país".

Mas va destacar que la "complexitat" resultant de les eleccions generals s'assembla a les dificultats que té ell per formar govern: "Aquells que en les últimes setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d'aplicar a les seves pròpies cases la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicada". Amb tot, va expressar el seu desig que a Catalunya "es trobi en els pocs dies que queden la manera de tenir un nou Govern i una estabilitat que permetin fer bona feina i complir els mandats rebuts a les urnes", després d'"uns mesos incerts" i amb "algunes decepcions".

"El mateix desig l'expresso respecte a l'Estat espanyol", va afirmar Mas, convençut que "a Espanya i a Catalunya li convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascun des de la seva legitimitat democràtica", va afegir. Segons Mas, "Catalunya té clar que vol decidir el seu futur. Tots som necessaris per fer-ho possible. Seguir ignorant-ho o menyspreant-ho no aportarà cap solució de futur".

Del balanç econòmic del 2015, ha posat èmfasi a dir que l'escenari ara és "objectivament millor" que fa un any i ha remarcat que Catalunya exporta "més que mai" i ha guanyat "prestigi turístic i comercial", encara que ha reconegut que en el terreny social encara queda camí per recórrer.

"Treballem dia a dia perquè les persones que més han patit aquests anys de dificultats acabin notant els efectes de la recuperació i d'una més justa distribució de la riquesa que crea el país. Una riquesa que desgraciadament no controlem i que se'ns en va en unes proporcions elevadíssimes que acaben convertint-se en lesives per al benestar d'una part molt majoritària de la societat catalana", va denunciar.