Corea del Nord ha realitzat avui la seva quarta prova atòmica i ha assegurat haver detonat per primera vegada una bomba d'hidrogen, la qual cosa ha generat una forta alarma, nombroses crítiques i demandes de sancions en la comunitat internacional.

Un sisme d'uns 5 graus de magnitud en l'escala de Richter ha sacsejat a primera hora del matí la regió nord-oriental de Corea del Nord, fent presagiar el que més tard s'ha confirmat com el quart assaig nuclear del règim nord-coreà després dels realitzats en 2006 , 2009 i 2013.

A diferència de les tres primeres proves, amb explosius nuclears convencionals, avui el règim ha afirmat haver utilitzat la temuda bomba termonuclear, capaç de multiplicar per milers la potència dels explosius llançats sobre Hiroshima i Nagasaki el 1945.

"Ara som un estat nuclear que també posseeix la bomba d'hidrogen", ha assegurat un locutor de la televisió estatal KCTV en un butlletí especial hores després de la detonació.

Mentre els experts comproven si és cert o no que Pyongyang ha fet servir la bomba H, les condemnes de la comunitat internacional no s'han fet esperar.

El nou desafiament de Corea del Nord a la comunitat internacional arriba dos dies abans de l'aniversari del líder Kim Jong-un (nascut el 8 gener de 1983 o 1984, segons diferents estimacions), cosa que per alguns no és casualitat.

"Kim Jong-un considera apropiat celebrar per avançat el seu aniversari amb una prova nuclear, però ni tan sols la bomba d'hidrogen ha de fer oblidar al món la brutalitat i els abusos de la dictadura dels Kim contra el poble nord-coreà", va recordar l'organització internacional Human Rights Watch en un comunicat.