Els pares del nen trobat mort dimarts a un pis de Girona han quedat en llibertat amb prohibició de sortida del territori nacional. La parella ha començat a declarar aquest matí passades les 10 davant del titular del jutjat d'instrucció número 2 i arran de la seva compareixença comencen a transcendir detalls del cas, com per exemple que el petit hauria estat viu almenys fins el 15 de novembre, quan van celebrar l'aniversari de la seva germana i el seu pare en un japonès de la Devesa.

Pare i mare, ambdós pares de nacionalitat nord-americana, estaven detinguts des del dimarts, quan els mossos van trobar el cos del seu fill petit de 7 anys en un llit, on hi portava més d'un mes mort. Els consideraven autors d'un delicte d'homicidi imprudent i, de fet, segueixen acusats per aquesta causa. Els passaports no se'ls ha retirat perquè ho ha de fer el consolat

A les portes de l'edifici hi havia un gran desplegament de mitjans. Els altres dos fills del matrimoni estan atesos per la Direcció general d'atenció a la infància i l'adolescència.

El jutge Manuel Marcello ha començat a prendre declaració al pare, Bruce H., passades les deu del matí. La seva declaració ha durant menys d'una hora. El detingut ha necessitat assistit per un intèrpret perquè només parla anglès i francès.

El pare ha declarat que pensava que el nen dormia i li va fer maniobres de reanimació. No anaven al metge des de 2014. Li donaven productes homeopàtics i Ventolín, perquè tenia asma. No tenien problemes econòmics però no pagaven el lloguer per discrepàncies amb la propietat derivats de problemes amb l'aire condicionat i la calefacció, que no funcionaven.

Els psiquiatres diuen que no tenien cap alteració

La família van venir a Espanya després d'estar-se un temps a Perpignan. Van marxar dels EUA per la discriminació racial i per què el pare volia exportar el negoci a Europa. Els nens feien escola online perquè al seu país els nens van armes a l'escola i ho trobaven perillós, segons han relatat.

Segons els psiquiatres, ni el pare ni la mare patien cap alteració psíquica. A casa hi havia un gran desordre però no estava bruta i un bany estava ple de bosses de brossa amb roba, com preparant una mudança.

El dia que el nen va morir el pare es va quedar dormint amb ell.

En l'autòpsia no es troben signes de violència

L'autòpsia que els forenses han practicat aquest dijous al nen no ha trobat signes de violència. El cos del petit estava molt degradat perquè feia més d'un mes que estava a dins del pis. Per tenir proves més concloents sobre què li ha causat la mort, els forenses han extret mostres del cos per enviar-les a analitzar. Aquestes mostres serviran per determinar si el menor havia ingerit algun tipus de substància tòxica o algun còctel de medicaments. L'examen forense va en la línia del que ja apuntava la policia, que des del principi va dir que el cos no presentava signes evidents de violència.

Aquesta primera exploració dels forenses coincideix amb el que havia observat la policia quan va descobrir el cos. Des d'un primer moment, l'observació del cadàver no feia pensar que el menor hagués mort de forma violenta.