El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el Reial Decret que inclou la planificació hidrològica de més d'una desena de conques de l'Estat, entre les quals, la de l'Ebre. El nou planejament ha tirat endavant sense cap modificació respecte l'aprovat al Consejo Nacional del Agua el passat 30 de setembre i, per tant, sense incloure les peticions de la Generalitat pel tram final del riu.

El document, qüestionat des de les Terres de l'Ebre, preveu 465.000 hectàrees més de regadiu pels pròxims cinc anys, 52 embassaments més, i un cabal ecològic pel tram final del riu Ebre que la Generalitat considera "insuficient". La Plataforma en Defensa de l'Ebre ja ha convocat una concentració de rebuig a Tortosa a aquesta decisió.

El Reial Decret aprova, d'una banda, el segon cicle de planificació hidrològica d'una dotzena de conques intercomunitàries, i quatre de conques intracomunitàries. Tots els plans van passar prèviament, a finals de setembre, pel Consejo Nacional del Agua. El Pla Hidrològic de l'Ebre va aprovar-se amb l'oposició de Catalunya, Navarra i el País Valencià, i la crítica feta pel País Basc.

La ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha defensat els planejaments, de complexa elaboració, i ha assegurat que amb aquesta aprovació es compleixen amb les directives europees i s'evita el bloqueig a l'accés als fons estructurals que l'Estat espanyol té assignats per als pròxims cinc anys. "En els darrers quatre anys hem fet un esforç per recuperar els retards que portàvem i ser un país complidor també en matèria d'aigua" ha afegit la ministra.

El govern espanyol defensa que els planejaments, inclòs el de l'Ebre, preveu millores mediambientals per als rius, protecció dels ecosistemes fluvials, i un increment i millora dels cabals ecològics.

En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha rebutjat el Pla per considerar que preveu un cabal "insuficient" pel tram final de l'Ebre, que perjudica la subsistència del Delta. Malgrat aquest rebuig, el govern espanyol defensa "l'amplíssima participació pública" al llarg del "complex temps d'elaboració", i ha destacat que s'aprovés amb "ampli consens" del Consejo Nacional del Agua.

Els dotze plans hidrològics aprovats, inclòs el de l'Ebre, són per al període 2016-2021 i preveuen una inversió de 17.500 MEUR per a l'execució de les actuacions previstes als programes de mesures de cada planejament.

El nou pla de l'Ebre contempla una previsió d'aigua per abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021 de les 950.000 que preveia l'actual. A més, contempla també 52 embassaments, sumats als 20 que hi ha.