Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van celebrar ahir a la tarda una reunió juntament amb les entitats sobiranistes com a mediadores sense un acord concret, encara que la negociació es mantenia oberta quan quedaven tres dies perquè expiri el termini per a la investidura.

Fonts properes a la negociació, que es va celebrar de forma discreta durant unes tres hores, no van voler revelar si s'havia avançat per salvar l'escull del nom d'Artur Mas, el candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat que la CUP es resisteix a investir.

Malgrat que finalitzés la reunió sense que hagués transcendit un acord concret, fonts de la CUP van assegurar que continuarien negociant i van remarcar que mai "s'han aixecat de la taula", encara que asseguraven que JxSí no els havia convocat per a una altra reunió avui. En aquest context, la CUP descartava ahir convocar una conferència de premsa avui, a l'espera del desenllaç de la negociació, a la qual se li esgota el temps: diumenge expira el termini per investir un president.

La reunió, que havia proposat per a avui l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), es va celebrar en un lloc secret que cap de les parts no va voler revelar, malgrat les insistents preguntes i persecucions dels periodistes pels passadissos del Parlament, on se celebrava un ple per designar els nous senadors.

També fora de l'edifici alguns negociadors van haver de despistar informadors que els seguien per descobrir el lloc de la reunió.

En la trobada secreta van participar, entre d'altres, negociadors de JxSí com Jordi Turull (CDC), Marta Rovira (ERC) i Josep Rull (CDC), i de la CUP, com la sallentina Anna Gabriel, Albert Botran i Eulàlia Reguant, així com els líders de l'ANC, Jordi Sánchez, d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont (CDC).

En el transcurs de la jornada, ERC va descartar una oferta d'Artur Mas per entrar al govern en funcions fins a les possibles noves eleccions del 6 de març. El president en funcions, en un intent de mantenir l'aliança amb ERC, va proposar als republicans que entrin a l'executiu en funcions a partir de dilluns i fins als nous comicis amb l'objectiu de donar un missatge d'unitat, segons fonts parlamentàries. La llei de Presidència fa difícil emprendre una remodelació del Govern en funcions, segons fonts jurídiques, que recorden que a l'article 27 de l'esmentada llei estableix que el Govern en funcions "ha de limitar la seva actuació al despatx ordinari dels assumptes públics" i "ha d'abstenir-se d'adoptar altres mesures", si no és que ho justifiquin "raons d'urgència o d'interès general degudament acreditades". Fonts d'ERC van assegurar a Efe que, en tot cas, descarten aquesta proposta ja que consideren que no tindria sentit entrar en un Govern en funcions abans d'unes eleccions -que insisteixen que no desitgen- i suposaria segons el seu parer un "frau democràtic".

També la vicepresidenta del Govern, Neus Munté (CDC), va rebutjar la proposta de l'entitat independentista Súmate que ella sigui presidenta i Mas assumeixi el càrrec de conseller en cap (número dos de l'executiu), una estructura que la CUP estaria disposada a donar suport.