El president català en funcions, Artur Mas, ha anunciat avui públicament la seva renúncia a optar a la reelecció en benefici de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, amb la qual cosa cedeix el testimoni de la investidura després de la pressió de la CUP donant "un pas al costat" en nom de "tirar endavant el país".

En una compareixença al Palau de la Generalitat i després d'un acord d'investidura entre Junts pel Sí i la CUP, Mas ha dit que encara que no demana càrrecs, es posa "a disposició del Parlament de Catalunya per al què se'm demani en el futur, a disposició del futur president i del nou Govern de catalunya".

Mas ha acordat amb la CUP que Puigdemont sigui investit demà mateix en un ple del Parlament i en primera votació.

Aquest és el principal compromís de l'acord entre JxS i CUP, que té com a contrapartida una "assumpció dels errors" per part del partit antisistema.

Així, dos diputats de la CUP passaran a la "disciplina parlamentària" de JxS, de manera que el grup tindrà més diputats al Parlament (64) que els grups no independentistes.

"Allò que les urnes no ens va donar directament s'ha corregit a través de la negociació", ha afirmat el president català en funcions.

A més, l'acord garanteix que la CUP no votarà "en cap cas" amb l'oposició contrària a la independència i al dret a decidir, ha explicat Mas, que ha afegit: "No es pot pujar a l'Everest amb espardenyes, s'ha d'anar molt ben equipat".

Amb aquest acord -ha dit- "el procés queda salvat, el Parlament podrà començar a funcionar i el Govern podrà fer la feina que pugui fer amb la garantia que no faran perdre les votacions cada setmana o cada mes".