La defensa legal de la infanta Cristina ha demanat aquest dilluns, en la primera sessió del judici del 'cas Nóos' a l'Audiència de Palma l'aplicació de l'anomenada 'doctrina Botín' però també jurisprudència posterior del Tribunal Suprem mateix per tal de fonamentar la petició d'absolució per a la germana del rei. Segons l'advocat Jesús María Silva, una sentència del 2010 va establir que el procediment judicial només pot continuar amb acusació popular si no hi ha possibilitat que hi hagi una acusació particular, com en el cas de delictes difusos com els de medi ambient, o el de desobediència, com es va establir en l'anomenada 'doctrina Atutxa', que va matisar la 'doctrina Botín'.

D'aquesta manera, el lletrat ha volgut argumentar la suposada falta de legitimació del sindicat ultra Manos Limpias per mantenir, en solitari, l'acusació contra la seva clienta, mentre que la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, que seria l'afectada directa pels suposats delictes fiscals dels exducs de Palma, no l'acusen.

També ha al·legat que l'acció popular no és un dret fonamental ni constitucional, sinó una habilitació.

D'altra banda, l'advocat d'Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives, ha reiterat la petició que el judici es faci a l'Audiència Nacional espanyola perquè afecta diverses administracions públiques de diferents territoris, sobretot València i Balears.

Altres lletrats han demanat que el procés se separi en diverses peces, perquè alguns fets no estan vinculats entre ells excepte per la participació d'Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres. Així, creuen que els fets relatius al Valencia Summit, un congrés empresarial, s'haurien de jutjar a l'Audiència de València, perquè és on es van produir els suposats delictes.

El fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, s'ha oposat a traslladar el cas a València, perquè, segons ell, hi podria haver sentències contradictòries.

La defensa de Torres demana la nul·litat del procés

Per la seva banda, la defensa de Diego Torres, el soci d'Iñaki Urdangarin, ha demanat la nul·litat del procés que ha conduït al judici perquè "s'ha configurat a partir" de documentació obtinguda pel jutjat d'instrucció de manera "il·lícita".

Manuel González Peeters, advocat de Torres, ha plantejat en el tràmit de qüestions prèvies que s'han vulnerat drets fonamentals del seu representat perquè els documents sobre les contractacions de Nóos amb administracions públiques que va aportar en 2010 a requeriment del jutge instructor, José Castro, li van ser requerits com a testimoni i després es van emprar per imputar-li.

"Sobre aquesta documentació se suporta la totalitat del procediment" i Torres els va aportar abans de la seva imputació, la qual cosa li produeix una "manifesta i proscrita indefensió", ha manifestat el lletrat, que defensa tan a Torres com a la seva esposa, Ana María Tejeiro.

Una altra causa de nul·litat similar es va produir, segons ha adduït el lletrat, amb la documentació tributària que el seu client va aportar en el marc d'un procediment administratiu d'inspecció impulsat per l'Agència Tributària, que finalment li ha acusat per delicte contra la Hisenda Pública