Pendents dels últims noms, es perfila que el Govern de Catalunya que prendrà possessió dijous que ve tornarà a no tenir cap representant de les nostres comarques. El centre del país serà un altre cop un forat que no s'haurà tingut en compte en els equilibris territorials dels nomenament, fins i tot ara que el President de la Generalitat és "de comarques".

La Setena Regió només ha tingut conseller al Govern durant els tripartits: Josep Huguet i Jordi Valls. Ni en els governs de Jordi Pujol ni en els d'Artur Mas aquestes comarques han estat presents a les reunions de l'executiu, fet que al seu torn ha repercutit en una xifra comparativament baixa d'alts càrrecs -secretaris i directors generals.

El que es va sabent del nou Govern va en la mateixa direcció. A dalt de tot un gironí. En segon lloc, el vicepresident, Oriol Junqueras, nascut a Barcelona i que ha estat regidor i alcalde de la localitat metropolitana de Sant Vicenç dels Horts.

En un tercer nivell i completant la cúpula, dos caps d'àrea. Per un costat, la de Benestar, i portaveu del Govern, la fins ara vicepresidenta Neus Munté, que és barcelonina. I per l'altra, la Institucional, amb Raül Romeva, nascut a Madrid però que dels 9 als 22 anys va viure a Caldes de Montbui.

Aquest esquema de cúpula del Govern no respon a la lliure voluntat de Puigdemont sinó que aquest ha assumit els compromisos pactats entre Junts pel Sí i ERC, i que en algun moment es van presentar com a succedani de la "presidència coral" que havia proposat la CUP com a alternativa a la investidura d'Artur Mas.

Junts pel Sí argumentava que aquest esquema diluïa el paper del President i el substituïa per un de més ampli de Presidència on tots quatre components serien cabdals i manarien de forma consensuada, però la CUP no va acceptar-ho perquè, de totes maneres, el càrrec oficial de President continuava sent per a Artur Mas. Ara, el primer Govern de Carles Puigdemont assumeix aquell esquema, amb els mateixos noms excepte el seu.

Propostes d'ERC

Ahir ERC va fer públics els noms i els currículums dels consellers que proposa per al Govern. A banda del mateix Junqueras i de Raül Romeva, que en l'aspecte de proposta cobreix quota d'aquest partit, Esquerra va proposar aquests noms:

Dolors Bassa, una mestra i sindicalista de les comarques gironines. Professora d'EGB i de català i llicenciada en psicopedagogia, ha exercit en escoles de Palafrugell i de Torroella de Montgrí fins esdevenir alliberada sindical i des del 2005 pertany a la cúpula de la UGT a Girona, de la qual ha estat secretària general del 2008 al 2015. Podria ser la consellera d'Afers Socials i Ocupació.

Carles Mundó, que apunta per ocupar Justícia, va néixer a Vic i ocupa la inevitable quota osonenca que no sol faltar als governs catalans. Advocat en exercici a Barcelona, ha estat regidor de Gurb del 1999 al 2015. Amb els governs tripartits va ser cap de gabinet dels consellers d'Educació i Cultura i secretari de Mitjans de Comunicació.

De Barcelona és Antoni Comín, possible conseller de Salut i que durant dues legislatures va ser diputat del Grup Socialista. El 2014 va deixar el PSC per evident allunyament ideològic.

Meritxell Serret, que apunta a Agricultura, és nascuda el 1975, de Vallfogona de Balaguer, i ha exercit com a coordinadora tècnica de la fundació del Món Rural.

Propostes convergents

Pel que fa a consellers a proposta de CDC, els noms que han transcendit, no oficialment, són aquests:

Oriol Amat podria ocupar la cartera d'Empresa i Coneixement. És un barceloní, de 58 anys, economista i catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat, que va presentar-se com a independent a les llistes de Junts pel Sí.

Josep Rull apunta a conseller de Territori i Sostenibilitat. Coordinador i número dos de CDC, és terrassenc militant i ha estat al capdavant del grup de regidors del partit a l'Ajuntament de Terrassa.

Meritxell Borràs, a la qual les travesses apunten per a Ensenyament o bé Governació, ha nascut i ha exercit políticament a l'Hospitalet de Llobregat. Diputada al Parlament per CiU diverses legislatures, amb la sortida d'Unió del Govern va substituir Joana Ortega a Governació i Relacions Institucionals.

Santi Vila, que podria passar de Territori i Sostenibilitat a Cultura, va néixer a Granollers però a tot els efectes és de Figueres, ciutat de la qual va ser regidor a partir del 1999 i alcalde des del 2007 fins al 2013, quan hi va renunciar per entrar al govern Mas.

Jordi Jané, que podria continuar al capdavant d'Interior, cartera en què l'any passat va rellevar Ramon Espadaler arran de la sortida d'Unió del Govern, és fill de l'Arboç, al Baix Penedès, i ha estat diputat al Congrés per la província de Tarragona durant quatre legislatures.

Entre els interrogants, encara quedarien pendents els noms que ocuparan les conselleries de Governació o d'Ensenyament, segons a quina de les dues conselleries anés finalment Meritxell Borràs.