Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) celebrarà el seu congrés de refundació els dies 3, 4 i 5 de juny, una renovació que pilotarà molt directament el ja expresident català Artur Mas amb Francesc Sánchez, nou home fort del partit després del pas enrere fet per Josep Rull.

"Mas agafa novament les regnes del partit", va explicar el fins ara coordinador general de CDC, Josep Rull, que va decidir deixar les seves funcions de comandament en la formació per centrar-se en la seva nova tasca com a conseller de Territori i Sostenibilitat.

En la reunió d'ahir del comitè executiu nacional de CDC, Rull va traslladar als seus companys de direcció la seva voluntat de fer "un pas al costat" com a coordinador general del partit per dedicar-se plenament a les seves funcions com a conseller. L'ascens de Rull com a coordinador general de CDC, que va permetre omplir el buit provocat per la dimissió d'Oriol Pujol com a secretari general, es va materialitzar precisament el 25 de juliol del 2014, només hores abans que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol revelés la seva herència oculta a l'estranger.

Rull era fins fa uns mesos un dels noms que apareixien a les travesses per convertir-se en el nou secretari general del partit, però el seu nomenament com a conseller del govern de Carles Puigdemont el va portar ahir a autodescartar-se públicament.

"Hi ha d'haver una clara diferència entre les funcions de comandament en el partit i les funcions executives del govern", va recalcar. És Artur Mas, president de CDC, qui ha tornat a assumir les funcions que havia delegat en Rull el 2014 i qui tutelarà el procés de refundació del partit que culminarà amb el congrés de juny.

Corominas i Homs

Fins a la celebració d'aquest congrés, Mas delegarà les tasques organitzatives del partit en un dels seus homes de confiança, el coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sánchez, mentre que els dos vicesecretaris generals, Lluís Corominas i Francesc Homs, seguiran mantenint el seu pes en la direcció.

Mas, que ahir va tornar a presidir la reunió del comitè executiu després de la renúncia de Rull, assumeix un "paper rellevant" en un procés de refundació que, segons va deixar entreveure el fins ara coordinador general de CDC, no implicarà un canvi de sigles.

En vigílies de les eleccions generals, tant Mas com Rull van donar a entendre que, més que refundar CDC, el que farien seria crear un partit nou. Després de la injecció de moral a les files convergents que va suposar el pacte in extremis amb la CUP que va evitar unes eleccions anticipades, Rull va matisar que en el si de la formació "hi ha un sentiment molt generalitzat i transversal d'orgull pel que som i pel nom" de Convergència.

Segons Rull, no s'ha d'"amagar cap marca, sinó reforçar-la, posar-la al dia, millorar-la", portar a terme una "actualització a fons de CDC", que representa segons el seu parer "una història d'èxit".

Els detalls de la refundació hauran d'incloure's en les ponències congressuals, en les quals segons Rull tindran molt que dir els prop de 30.000 militants de la formació convergent. Les bases, va indicar, jugaran un paper "molt intens" en el procés de participació interna que es posarà en marxa en les pròximes setmanes per preparar el congrés amb ànim de dissenyar "un partit nou per a un nou país".

Porta oberta a fer primàries

Aquesta redefinició del partit, va prosseguir Rull, passarà per "incorporar gent i sensibilitats noves", amb la finalitat d'"eixamplar l'espai" que representa ara CDC. En aquest procés participatiu, "l'únic límit el marcaran els militants", va assegurar Rull, que va deixar oberta la porta a la possibilitat que el nom del nou secretari general del partit sigui elegit per primera vegada mitjançant el procediment d'unes primàries: "Hi ha voluntat de fer les coses molt diferents", va apuntar.

Descartat Rull de la cursa per ocupar la secretaria general, hi ha dos noms que de moment es postulen per al càrrec: Jordi Turull i Germà Gordó. Supervisant tot el procés de refundació hi haurà Artur Mas, un rol que ha qüestionat el cantautor i diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, que dubta que l'expresident sigui "la persona indicada". "Qui ha de decidir qui lidera aquesta refundació és CDC", va replicar Rull, que va subratllar que el fet que Mas es posi al capdavant de l'operació els dóna "solidesa i cohesió" i representa "una excel·lent notícia per a Convergència i per al procés", perquè és, segons el seu parer, "un dels principals actius del país".