El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha explicat aquest dimecres que ha demanat al seu govern que mantingui un "tarannà de diàleg permanent" amb tots els grups parlamentaris "sense excepció" al marge del pacte amb la CUP. "En cap cas ens conformem o ens autolimitem a arribar a tants acords com sigui possible amb més grups, perquè estic convençut que en molts itineraris que els proposarem vostès hi coincidiran", ha assegurat Puigdemont en la seva compareixença al ple del Parlament per donar compte de l'estructura i la composició de l'executiu. El president s'ha marcat com a objectiu situar Catalunya "a les portes" de la independència en 18 mesos, "amb totes les garanties, sense passos en fals i sense improvisacions".

"Per nosaltres no quedarà per arribar a amplis acords", ha assegurat Puigdemont al Parlament, on ha defensat el diàleg amb tots els grups parlamentaris al marge del pacte d'estabilitat que JxSí ha subscrit amb la CUP.

En la seva compareixença per explicar l'estructura del nou Govern, el president s'ha marcat dos grans objectius a realitzar en un termini de divuit mesos. El primer, ha dit, és mantenir els serveis als ciutadans i la capacitat de màxima resposta als efectes de la crisi. "Que ningú no tingui cap dubte que aprofitarem fins a l'última coma i l'últim punt de totes les competències que tenim encara", ha assegurat.

La segona gran "carpeta", ha continuat, és la que té a veure amb "l'encàrrec que van fer els ciutadans el passat 27-S", que no és altre que "la planificació, disseny i execució de tots els treballs del procés que han de situar Catalunya a les portes d'un nou estat independent en forma de república perquè estigui al servei del progrés de les persones de totes les condicions i opinions". Puigdemont ha assegurat que un estat català acompanyarà els ciutadans en el seu itinerari vital "molt millor del que ha pogut fer mai l'Estat actual o cap autonomia".

El president, que ha insistit que el mandat democràtic que té aquest Govern és "nítid i indiscutible", ha subratllat que el procés es farà "amb totes les garanties, sense passos en fals, sense improvisacions", perquè l'objectiu final són les persones i el seu benestar".

Pel que fa a l'estructura de l'executiu, ha qualificat el govern de "renovat, reordenat i modern", i ha explicat les diferents conselleries que el conformen. Puigdemont ha remarcat que han decidit donar rang de vicepresidència a l'àrea econòmica per demostrar la importància que volen donar a les polítiques per fer possible la recuperació.

Sobre el Departament d'Afers Exteriors, ha destacat que el seu propòsit és, d'una banda, projectar Catalunya al món i explicar el procés, però també fer possible l'aplicació de la llei de transparència aprovada la passada legislatura.

Puigdemont també ha explicat per què les competències en habitatge s'han situat en l'àmbit del Departament de Governació, tot apuntant el paper essencial que tenen en aquest camp els ajuntaments.