La Policia de Santiago de Compostel·la ha alliberat tres monges originàries de l'Índia que, segons van explicar als agents, estaven retingudes en un convent de clausura de la ciutat en contra de la seva voluntat.

Va ser una de les monges, que va aconseguir sortir del Convent de les Mercedarias de Santiago la que va acudir a la Comissaria de la Policia Nacional per informar que tant ella com altres monges estaven sent retingudes en aquest lloc sota coaccions.

Per ordre judicial, els agents es van presentar dissabte a aquest convent de clausura i van demanar entrevistar-se amb cinc dones que havien demanat deixar els hàbits. Després de parlar amb elles, dues van decidir "quedar-se", mentre que les altres tres "se'n van anar a una casa d'acolliment tutelades pel jutjat".

Ara serà la Fiscalia la que haurà de valorar "els indicis" per decidir si actua d'ofici. Segons fonts jurídiques, les dones que van ser monges de clausura no han presentat denúncia, per la qual cosa el cas, que instrueix Ana López Suevos i que ha d'anar a repartiment judicial imminent, dependrà de l'actuació de la Fiscalia perquè segueixi avanci.

De moment, la fiscal encarregada del cas és Aránzazu San José, la mateixa que va actuar en casos com el judici contra set edils del govern local de Santiago quan Ángel Currás (PP) era l'alcalde de la ciutat.

Arribades fa uns 15 anys

Les tres monges de l'Índia van arribar a Galícia quan eren menors d'edat i ara es troben en la trentena, ja que, segons les mateixes fonts consultades, portaven a la capital gallega uns 15 anys.

D'altra banda, el Jutjat d'Instrucció número 1 de Santiago investiga també els motius de la deportació l'any 2011 de dues monges més del mateix origen que residien en aquest lloc, malgrat tenir permís de residència.

Mentre, l'arquebisbat de Santiago ha negat aquest dimarts que les monges originàries de l'Índia del convent de clausura de les Mercedarias estiguessin retingudes en aquest lloc i ha aclarit que les dones havien iniciat un procés per deixar els hàbits.

Fonts de l'Arquebisbat han confirmat que la congregació els ha traslladat que les dones "no estaven retingudes" en el convent ni s'havien produït "coaccions". A majors, apunten que tampoc se'ls havia "retirat la documentació".

La institució ha recordat que en ocasions es produeixen "determinats moments" en els quals les monges decideixen "abandonar la congregació", pel que cal iniciar un procés de "dispensa de vots" que "porta el seu temps", encara que no han pogut precisar quant.

En aquest cas, han aclarit, s'havia iniciat un procés de dispensa de vots, que encara està a l'espera de resposta per part de l'ordre de les Mercedarias.

Mentre la investigació del Jutjat d'Instrucció número 1 de Santiago segueix el seu curs, l'arquebisbat ha reiterat que "en cap moment va haver-hi retenció" de les dones, que portaven més d'una dècada vivint en aquest convent. De fet, les mateixes fonts han explicat que dues d'elles van viatjar a l'Índia fa un any a visitar a la seva família i van tornar a l'ordre.