Una trentena de dones de la CUP i les organitzacions de l'esquerra independentista i anticapitalista s'han reunit aquest dimecres a Barcelona per protagonitzar un acte davant la premsa de reivindicació de la seva doble condició de dona i dedicada a la política. Les diputades del grup parlamentari de la CUP han estat les encarregades d'explicar, de manera ben contundent, els insults que han rebut en els darrers mesos a les xarxes socials i alguns mitjans per "ser dones i fer política".

A mode de testimoni reivindicatiu, Gabriela Serra, Mireia Boya, Eulàlia Reguant, Anna Gabriel i Mireia Boya han clamat que són "lletges", "gordes", "putes", "retardades" o "malfollades" per estar en política i defensar "l'educació i salut pública", "la llibertat i dignitat de les persones i dels pobles", o "uns països catalans socialistes i feministes", assumint així els insults rebuts per defensar-se del seu "caràcter masclista i polític".

Els insults i desqualificatius que han rebut les diputades i membres destacades de la CUP en els darrers mesos, i el fet que majoritàriament facin referència al seu físic o al seu suposat comportament sexual, han fet reaccionar als anticapitalistes.

En un petit acte a la plaça del Rei de Barcelona, una trentena de militants i dirigents de les organitzacions de l'entorn 'cupaire' s'han reunit per defensar el seu dret a "fer política" i que se les "jutgi per les polítiques que s'impulsen" i no per ser dones. Així, a mode de reivindicació, cadascuna de les diputades de la CUP ha volgut juntar els insults que ha rebut amb les causes que defensa, convertint-ho en una mena de testimoni antimasclista.

"Sóc vella, lletja i gorda. I vull que se'm jutgi per arribar als 64 anys lluitat incansablement pel manteniment de la vida, la dignitat de totes les persones i els pobles i per la llibertat i solidaritat amb el conjunt de la humanitat", ha dit Gabriela Serra.

La també diputada Mireia Boya ha explicat, en aranès, que li han dit "gossa sarnossíssima per defensar un model de territori sostenible i que la meva llengua materna, l'occità, es pugui parlar a les institucions públiques del país".

Eulàlia Reguant, per part seva, ha dit que l'han acusat de "retardada, estúpida i tonta, per defensar un sistema de salut 100% públic i una educació pública, catalana i de qualitat".

Anna Gabriel ha agafat el micròfon per dir: "Sóc una puta, traïdora, amargada i malfollada, i l'únic que venia a fer és defensar uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes , i a defensar la impunitat de l'extrema dreta pel Guillem Agulló i pel Carlos Palomino".

L'última a parlar ha estat la recentment arribada diputada al Parlament Mireia Vehí, que ha advertit que serà "implacable amb la defensa del dret a la migració i amb la defensa dels drets humans". "I espero que se'm jutgi per això i no per la meva talla de pantalons", ha conclòs.

A més d'aquests testimonis reivindicatius, Natàlia Càmara, d'Arran, i Maria Colera, d'Endavant, han llegit un manifest de denúncia d'aquest "masclisme" i de defensa del feminisme i de la presència de les dones en la política. Precisament ha estat Colera qui després ha reclamat que els insults rebuts mereixien una "resposta". "No es pot fer com que no està passant. Això és assetjament, té un caràcter polític i políticament hem de respondre. No podem assumir que ens insultin pel nostre físic. No estem aquí per fer bonic sinó per fer política", ha defensat.

També ha afegit que la seva reivindicació no passa només pel paper de les dones de la CUP i la denúncia que fan tampoc se circumscriu únicament al cas dels insults rebuts per les seves diputades. Recordant el cas d'Inés Arrimadas, líder de C's a Catalunya, Colera ha advertit que "si la insulten a ella, ens insulten al conjunt de les dones". Anna Gabriel ha explicat també que la CUP no s'ha plantejat emprendre accions legals contra els qui les han insultat en públic "per la poca confiança que tenim en la justícia i perquè no se li podria atribuir una especial sensibilitat feminista". "En l'àmbit institucional hi haurà moltes oportunitats per denunciar no només l'assetjament que patim les dones que ens dediquem a la política, sinó molts altres assetjaments, violències quotidianes, feminicidis en estat pur i micromasclismes", ha afegit.

La CUP ha convocat un acte públic el proper 11 de febrer a les 20.00 hores, a les Cotxeres de Sants de Barcelona, en defensa del feminisme, de les dones i contra les actituds masclistes.