El líder del PP i president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que "no sap" si el PP està essent investigat (el terme que substitueix el d'imputat al nou Codi Penal)-malgrat que el jutjat d'instrucció 32 de Madrid el va citar com a persona jurídica per la destrucció del disc dur de Bárcenas- perquè a la interlocutòria de la jutgessa "no ho posa" i per ara només sap que "està citada la gerent" del partit. Així ho ha apuntat en una entrevista al programa 'Ana Rosa' de Telecinco on ha defensat la innocència de l'exalcaldessa de València, Rita Barberà -que "no està acusada de res ni ningú l'ha cridat a declarar en cap condició"- i on també s'ha mostrat convençut que el cas Taula "no té perquè dificultar" les negociacions amb C's per a la gran coalició. Rajoy també ha descartat la possibilitat de fer un pas enrere per facilitar un hipotètic acord de la seva formació amb el PSOE i C's per formar govern, i ha insistit que si finalment no es pot formar un govern i cal repetir les eleccions ell demanarà a la seva formació tornar a ser el candidat a la presidència del govern espanyol. En aquest marc s'ha mostrat convençut que a dia d'avui ho té més fàcil Pedro Sánchez per formar govern que no pas ell.

Malgrat que el PP acumula quatre operacions anticorrupció en una setmana el líder dels populars ha afirmat que l'operació Taula no interferirà les negociacions amb les altres formacions per a la composició d'un govern, perquè "el que ha passat demostra que no hi ha impunitat i que la policia i la Justícia funcionen" i que el PP "ha estat i seguirà essent implacable" cessant tots els implicats "per respecte als militants i simpatitzants del PP".

En tot cas ha defensat la possible innocència de l'exalcaldessa de València, Rita Barberà, que "no està acusada de res ni ningú l'ha cridat a declarar en cap condició". Per tant ha demanat "una mica de mesura" en les acusacions perquè a ell "no li consta que a Rita Barberà se l'acusés de res". Amb tot ha afirmat que "qualsevol" persona del PP implicada en un cas de corrupció serà "immediatament" apartada del partit, i ha admès que "francament no sap" si el PP tindrà algun 'disgust més' -en les termes de la pregunta d'Ana Rosa- els pròxims dies.

Pel que fa a les negociacions per a la investidura, ha afirmat que l'aposta de Felipe González de formar un govern del PP i C's amb l'abstenció del PSOE és possible però ell considera que "com més estable sigui el govern millor" perquè dotaria de "més estabilitat" el país. En aquest sentit ha recordat que Alemanya i Àustria tenen governs de coalició i ha advertit que en endavant l'Estat podria entrar en una etapa llarga sense majories on caldrà pactar.

Descarta fer un pas al costat

El president espanyol ha descartat les "especulacions d'enginyeria" que apunten a la possibilitat que ell s'aparti de la candidatura. "Si se'n va el primer podria anar-se'n el segon, el tercer o el quart", ha dit Rajoy, que ha apuntat que segons el seu criteri la seva marxa seria trair els votants que l'han elegit.

També ha apuntat que si es repeteixen les eleccions "demanarà al seu partit" que vol "ser el candidat" perquè pot presentar "un bon balanç de legislatura". "Crec que estic en condicions que en els pròxims 4 anys puguem tenir un creixement econòmic", ha sentenciat.

Ha insistit en la necessitat d'una gran coalició amb PSOE i C's perquè els ciutadans "no han donat majoria a ningú" i cal que s'entenguin "el primer, el segon i el quart partit" perquè "som partits que coincidim en grans qüestions com la unitat d'Espanya i podem fer coses junts" i cal donar un missatge que "seguim treballant en la recuperació de l'economia".

Disposat a negociar

En tot cas ha insistit que ell no està disposat a parlar sobre la unitat d'Espanya, la lluita antiterrorista i la pertinença a l'euro. A partir d'aquí, sí estaria disposat a parlar d'altres qüestions, perquè "un pacte és cedir". Com a exemple, la reforma laboral -que ha defensat aferrissadament però ha citat en aquest capítol-, la Llei de seguretat ciutadana i la LOMCE, tres lleis que considera enormement positives però que, segons ha admès, podrien ser objecte de negociació de cara a un acord.

Acords amb el PSOE a les CCAA

També ha apuntat que un hipotètic acord amb el PSOE es podria ampliar a les comunitats autònomes i els grans ajuntaments per garantir la "governabilitat". "El PP també estaria disposat a això" perquè "entrem en una etapa de grans consensos" i cal que "els grans partits es posin d'acord" i atorguin "estabilitat". "Aquest acord nacional també podria buscar alguna forma d'entesa als diferents llocs", ha dit davant la possibilitat que el PSOE perdi el suport de Podem en aquests punts.

En aquest marc, ha assegurat que malgrat que existeix la "possibilitat" que el rei designi a una tercera persona com a candida a president del govern espanyol -és a dir, ni a ell ni a Sánchez- ell considera que cal "respectar a la gent" que han votat els dos líders. Les operacions "d'enginyeria", segons Rajoy, han portat a que tres països europeus hagin tingut presidents que no ha votat ningú i a ell "aquest model no li agrada".

No ha volgut valorar les possibilitats que s'obren al Comitè Federal del PSOE d'aquest dissabte però sí que ha lamentat que Sánchez només hagi accedit a reunir-se amb ell en una ocasió, i per dir-li que no volia negociar amb el PP. Actualment, ha afirmat, no hi ha contactes.

També ha justificat que declinés assistir a la sessió d'investidura perquè "no tenia cap possibilitat de ser elegit president" i "sense els vots o l'abstenció del PSOE no puc ser elegit. Segons Rajoy va fer "el més lògic" perquè "no té cap sentit que digui als més de set milions de persones que van confiar en nosaltres que aniré allà a ser derrotat".

Conversa amb el fals Puigdemont

També ha parlat de la conversa amb el fals Puigdemont que va mantenir la setmana passada. Una situació, ha dit, que "va servir perquè alguna get s'assabentés d'algunes coses" perquè al seu entendre demostrava la disponibilitat a parlar amb el president de la Generalitat i reunir-s'hi en un termini de 24 hores.