La investigació iniciada al voltant de l'empresa pública Imelsa per manipulació en adjudicacions ha acabat per afectar de ple el grup popular a l'Ajuntament de València. Els regidors i assessors van començar a declarar ahir davant la Guàrdia Civil i la direcció local serà substituïda per una gestora.

Un cop finalitzats els interrogatoris als vint-i-quatre detinguts en l'operació Taula de dimarts passat, tots en llibertat provisional amb càrrecs i, menys un empresari, amb fiances de responsabilitat civil que en el cas de l'expresident de la Diputació i del PP provincial Alfonso Rus arriba a dos milions d'euros, el focus ara se centra en el PP de la capital valenciana.

El seu encara president i portaveu municipal, Alfonso Novo, ha estat citat a declarar el pròxim dimecres pel titular del Jutjat d'Instrucció número 18, instructor del cas Imelsa, per un suposat delicte de blanqueig de capitals.

Aquestes diligències s'emmarquen en la causa que se segueix contra 29 persones per un presumpte manipulació de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions públiques del País Valencià.

Novo haurà de comparèixer per estar, amb una altra persona que també declararà com investigada, autoritzat per disposar del compte de l'Agrupació local del PP.

La investigació se centra en Imelsa (empresa vinculada a la Diputació de València), la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de la capital (de la qual va ser titular María José Alcón, esposa del exvicealcalde Alfonso Grau, processat en Nóos), CIEGSA (empresa creada per la Generalitat per fer infraestructures educatives) i la Fundació Jaume II El Just (dirigida per un altre dels investigats, Vicente Burgos, exmarit de Alcón).

Totes elles haurien realitzat adjudicacions fraudulentes a canvi de comissions il·legals. El jutjat investiga contractes des de l'any 2003. Ahir, una vintena de regidors i exregidors populars de València, així com assessors i exassessors del grup municipal, van acudir a declarar com a investigats (abans imputats) i testimonis en relació al suposat cobrament de comissions o possibles casos de blanqueig o finançament il·legal del partit.

Entre ells hi havia els regidors María Ángeles Ramón-Llin, Félix Crespo, Alberto Mendoza, Cristóbal Grau, Vicente Igual, Beatriz Simón, Maria Jesús Puchalt, Lourdes Bernal, així com els exregidors Silvestre Senent o Miquel Domínguez (actualment diputat autonòmic).

En el marc d'aquesta operació s'investiga també si en l'última campanya electoral municipal, alguns càrrecs públics i assessors del Partit Popular van fer donacions de 1.000 euros al partit, que després els van ser retornats, suposadament, en bitllets. En abandonar la caserna alguns d'ells van rebre insults de "xoriços" o "corruptes" per part de vianants o veïns apuntats als seus balcons.

En un comunicat, el grup municipal popular va defensar la seva absoluta "honradesa i honorabilitat" i va assegurar que no s'acusa als seus membres pel cobrament de comissions ni adjudicacions fraudulentes. Els seus membres insisteixen que no han comès "mai cap acte il·lícit" i que "no hi ha cap tipus de relació o connexió amb els fets pels quals es manté una investigació oberta relacionada amb l'empresa Imelsa".

Davant aquesta situació, el Partit Popular de València serà dirigit per una gestora a partir dels pròxims dies, segons fonts de les direccions estatal i autonòmica del partit.