L'Audiència de Palma ha decidit que la infanta Cristina haurà de seure al banc dels acusats en el judici del cas Nóos com a cooperadora necessària en dos delictes fiscals presumptament comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin, en considerar que l'acció popular pot mantenir l'acusació en solitari.

El tribunal provincial ha desestimat l'aplicació de l'anomenada doctrina Botín perquè entén que el delicte contra Hisenda que s'imputa a la infanta danya un bé col·lectiu i per tant l'Agència Tributària no és l'"únic perjudicat" i cal una acusació popular, com la que exerceix en aquest cas Manos Limpias.

En una interlocutòria de 85 pàgines, l'Audiència ha rebutjat l'arxiu de la causa contra la infanta, la defensa sostenia que se li apliqués la doctrina Botín, segons la qual no es pot obrir judici oral només a instàncies de l'acusació popular. La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, com a acusació particular, demanaven també l'arxiu.

Les tres magistrades de la secció primera de l'Audiència de Palma creuen que el cas Nóos és "un escenari diferent" al que planteja la doctrina Botín i que l'acció popular sí que està legitimada per actuar perquè el delicte contra Hisenda fa malbé un bé col·lectiu en el que l'Agència Tributària no és "l'únic perjudicat".

El sindicat ultradretà Manos Limpias demana una condemna de 8 anys de presó per a la infanta i multa de 2 milions d'euros.

La decisió adoptada per l'Audiència implica que la infanta es mantindrà com acusada al costat dels altres 17 processats en el judici, que es reprendrà el 9 de febrer.

Tots els acusats hauran d'estar presents en el judici fins que declari l'últim d'ells, que serà la infanta Cristina. Per a les compareixences dels encausats hi ha assenyalades dotze jornades, programades de dimarts a divendres, des del 9 al 26 de febrer.

Tal com ha fet amb tots els passos significatius que han afectat la infanta Cristina al llarg del cas Nóos, la Casa del Rei ha reafirmat el seu "absolut respecte a la independència del poder judicial" després de saber que la germana de Felip VI continuarà com acusada en el judici.

També el Govern va manifestar el seu respecte a les decisions judicials, tant en el cas de la resolució de l'Audiència de Palma sobre la infanta com "en tots" els procediments, va dir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

L'advocat de l'afectada, Miquel Roca, ha anunciat que protestarà davant l'Audiència de Palma per mantenir l'acusació ja que considera que el tribunal s'aparta de la "literalitat de la llei i de la doctrina consolidada i vinculant del Tribunal Suprem" per "fer seves" les tesis de Manos Limpias.

Per la seva banda, el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, que també havia demanat l'arxiu de la causa per a la infanta, ha anunciat que interrogarà la senyora Cristina en el judici, "en defensa de la legalitat". Va assegurar que, si bé no comparteix la decisió de l'Audiència, la respecta i la considera "molt argumentada jurídicament" i "sòlida".

José Castro, el jutge que va instruir el cas i que ha mantingut des del mes de gener de 2014 la tesi que la infanta havia de ser jutjada, en contra de l'opinió de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la mateixa defensa de la infanta Cristina, va rebutjar "atribuir-me cap mèrit" després de conèixer la decisió de l'Audiència. "Jo no he aconseguit res, s'ha fet", va afirmar.

Segons l'ordre previst inicialment per l'Audiència de Palma, el primer acusat en prestar declaració el proper 9 de febrer a la represa del judici serà l'exdirector general d'Esports del Govern balear José Luis Pepote Ballester.

Si es compleix el calendari previst pel tribunal, els gairebé 400 testimonis citats a declarar ho faran des del 8 de març fins al 17 de maig. Entre ells hi ha l'exministre d'Economia Rodrigo Rato, els antics caps de la Casa Reial Alberto Aza i Fernando Almansa i l'exalcalde de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón.

Les magistrades que conformen el tribunal, Samantha Romero (presidenta i ponent), Elionor Moyà i Rocío Martín, han fixat el 30 de juny com a últim dia del judici i inici del període per dictar una sentència que, al marge del seu contingut, serà històrica per afectar una filla i germana de reis d'Espanya.

El Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) va demanar a l'Agència Tributària que "canviï la posició exculpatòria" que ha mantingut respecte a la infanta Cristina en el cas Nóos i l'acusi de delictes fiscals, una vegada l'Audiència de Palma ha decidit mantenir el seu enjudiciament.

"L'Audiència de Palma ratifica amb aquesta decisió que Hisenda sí som tots", subratlla Gestha en un comunicat en el qual exigeix a l'Agència Tributària "que actuï en conseqüència amb aquesta decisió judicial i acusi la infanta com a cooperadora necessària de dos delictes contra la Hisenda Pública que s'imputen al seu marit, Iñaki Urdangarin, per l'IRPF dels anys 2007 i 2008".