El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va assegurar que el líder del PSOE, Pedro Sán-chez, acabarà volent parlar amb el PP sobre la formació del futur govern: "que ningú no es preocupi perquè el moment arribarà".

Així es va pronunciar Rajoy mentre el líder socialista va tancar la seva ronda de consultes amb els barons del partit en vigílies del Comitè Federal que decidirà sobre l'acord amb Podem, que ha tornat a donar pressa a Sánchez a seure a negociar immediatament i "sense tortuositats" un acord de Govern amb el seu partit.

Davant la junta directiva del PP de Castella i Lleó, Rajoy va rebutjar els "invents" plantejats des d'altres partits per pactar i ha defensat la "independència" del PP per prendre qualsevol decisió. "Ningú ens dirà el que hem de fer", va sentenciar el líder del PP tancant així els missatges d'altres partits que li demanen que renunciï per facilitar un acord.

L'actual president en funcions manté "per descomptat" la seva candidatura a la Presidència del Govern perquè el PP ha estat el partit més votat i acusa Sánchez de "desatendre" als més de set milions d'espanyols que van votar el PP amb la seva negativa a parlar amb ell en aquest procés. Ha insistit a més que un pacte entre PP, PSOE i Ciutadans és l '"única sortida raonable" i va considerar un "disbarat" la idea d'un Govern d'esquerres recolzat per nacionalistes i independentistes. Rajoy no renunciarà a ser el candidat del PP malgrat les veus que així ho reclamen.

"No serà així", va dir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha demanat "humilitat" als líders d'altres partits que així ho demanen, perquè han estat derrotats per Rajoy a les urnes.

Per la seva banda, Pedro Sánchez va exigir a Rajoy que accepti sotmetre a la investidura o que li deixi intentar formar un govern alternatiu. Va afirmar al seu compte de Twitter: "Quina part del no no ha entès Rajoy? Desbloquegeu la situació: o es presenta o deixi que intentem un govern progressista i reformista". Sánchez ha dedicat la jornada a reunir-se amb els barons socialistes per preparar el Comitè Federal d'avui, que estarà centrat en debatre l'oferta de Podem per fer un govern de coalició amb el PSOE. De fet, Sánchez va obtenir ahir en aquesta ronda de reunions, el suport dels barons del partit perquè mantingui la seva negativa a la investidura de Rajoy i també perquè intenti formar una majoria alternativa.

Per part d'altres partits, la portaveu adjunta de Podem al Congrés Irene Montero va apressar a Sánchez a seure a negociar immediatament i "sense tortuositats" un acord de Govern amb el seu partit.

"Tornem a instar el PSOE. Després d'una setmana ja ha passat el temps perquè ens diguin dia i hora per asseure'ns a negociar i fer un Govern de canvi per al nostre país", va insistir. També el líder de Podem Aragó, Pablo Echenique, ha recalcat que el seu partit és l'únic que va presentar el PSOE una proposta "sincera i proporcional" i ara li toca decidir si opta per una gran coalició o per un Govern de canvi.

Per part seva, Ciutadans es va refermar en la seva aposta per negociar un govern de transició amb el PP i el PSOE des d'un paper de "mediador des del centre" i va demana a Pedro Sánchez que "pensi més a Espanya que en el seu partit". El seu secretari de Comunicació, Fernando de Páramo, ha criticat que Sánchez "no vulgui ser president a costa del que passa al seu partit" i el va advertir que "no és moment de mirar cap a dins, sinó de pensar que hi ha molts espanyols que estan farts de la situació que estem vivint".

La portaveu d'En Marea (marca gallega de Podem), Alexandra Fernández, ha instat el PSOE i a Pedro Sánchez al fet que en la reunió del Comitè Federal de demà no caigui en la temptació de l'immobilisme i el "felipisme zombi" i esculli conformar un Govern de canvi i il·lusió amb Podem i no "gran decepció".

Després de la reunió que va mantenir amb el Rei, va insistir en el seu desig que els socialistes responguin als interessos d'una majoria social.

Des d'Izquierda Unida, la seva Presidència va aprovar ahir per unanimitat les 16 "propostes programàtiques" que servirien de base als seus dos diputats per votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez i va acordar "consultar al conjunt de l'organització" qualsevol proposta per entrar al futur govern de l'estat.