Unes 3.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat avui en la plaça Sant Jaume convocades per Societat Civil Catalana (SCC) per expressar el seu rebuig al programa independentista del govern català i exigir el fre de l'anomenat procés català.

La concentració, recolzada expressament per Ciutadans i el PP, ha servit per denunciar la greu situació política que, segons el parer de SCC, viu Catalunya després de la constitució d'un executiu clarament independentista presidit per Carles Puigdemont.

Els manifestants, que han arribat de diferents punts de Catalunya, han onejat banderes espanyoles, catalanes i de la Unió Europea, i han corejat consignes i portaven pancartes amb lemes com "El procés ens roba", "No al procés, sí al progrés", "No a la independència, sí a la convivència" i "Hem votat, heu fracassat", en al·lusió als resultats de les eleccions catalanes del passat 27 de setembre.

Entre els assistents a la concentració, es trobaven el portaveu al Parlament del Partit Popular Català, Enric Millo, i la diputada de Ciutadans al Parlament Susana Beltrán.

En declaracions als periodistes, Millo ha demanat a Puigdemont "que es tregui els taps de les orelles" i escolti al "52% dels catalans que no volen la independència i que no volen la ruptura, sinó la concòrdia", el que li hauria de portar a "aturar el procés".

De la seva banda, Susana Beltrán també ha reclamat al Govern que presti atenció als catalans "que volem estar dins d'Espanya i de la Unió Europea" i s'ha congratulat de la celebració d'un acte a favor de la unió d'Espanya i Catalunya com el d'avui.

Durant l'acte ha pres la paraula el vicepresident de Societat Civil Catalana (SCC), Joaquim Coll, que ha qualificat de "perversió democràtica" que el govern de Puigdemont "reconegui que el separatisme no té una majoria social per culminar la ruptura", però que, malgrat això, "estigui decidit a continuar endavant amb un procés que divideix a la societat".

"El procés no és ni legal ni tenen un mandat democràtic per portar-lo endavant", ha insistit Coll, després de denunciar que el procés "ens roba diners, democràcia, recursos, drets, convivència i oportunitats", a més de "robar-nos el país, Espanya, que també és dels catalans".

De la seva banda, el president de SCC, Rafael Arenas, ha assegurat que les persones que han omplert la plaça ho han fet per proclamar "que nosaltres també som Catalunya i que no renunciem a això".

Arenas ha afirmat que la independència "amenaça el projecte europeu i l'espanyol" i ha desconfiat de les paraules del president Puigdemont, en les que admetia que no hi ha una majoria social que legitimi l'aprovació d'una Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

"Estan acumulant força", ha advertit, després d'assegurar que "estem farts" i que "ara ens toca dir alt i clar que el procés ha fracassat i que toca girar full".

Durant l'acte, els dos representants de SCC han fet referència diverses vegades a la necessitat de que Catalunya compti amb un altre model d'escola "no polititzada" i amb "una administració que treballi pel bé comú i no només per la independència", a més d'una societat en la qual "el castellà es reivindiqui com una llengua catalana".

Societat Civil Catalana ha aprofitat la celebració de la concentració en la plaça Sant Jaume per reclamar que es restituiexi la placa commemorativa del nom que va adoptar aquesta plaça durant uns anys, plaça de la Constitució, i que, segons ha denunciat, va retirar el 2013 el llavors alcalde Xavier Trias (CiU)