El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha posat en mans dels 197.000 militants del seu partit la decisió d'avalar un futur acord de govern amb altres forces polítiques, en anunciar una consulta que no preveuen els estatuts del partit, però que aboca els barons més crítics a acatar el resultat.

Sánchez va acudir ahir amb un as a la màniga a un comitè federal marcat per l'expectació de la incertesa política, un comitè que ha aprovat per unanimitat que el 39 Congrés Federal del PSOE se celebri el 20, 21 i 22 de maig, amb una votació prèvia dels militants per elegir el secretari general el 8 de maig.

Amb el compromís de consultar qualsevol acord a les bases, Sánchez va minvar la força dels dirigents que s'oposen que pacti amb Podem i al fet que tiri endavant la seva investidura amb el suport implícit o explícit dels sobiranistes. "Que ningú no es preocupi, aquesta decisió eventual que es pugui prendre de negociació i d'acord serà ratificada pel comitè federal i sotmesa a consulta a la militància del partit", va anunciar per sorpresa el líder socialista, després d'insistir que les negociacions amb altres partits seran "en obert, amb llum i taquígrafs".

La direcció del partit va explicar que la consulta a la militància seria anterior a la votació d'aquest acord en el comitè federal i va recalcar que, tot i que la decisió de les bases no tindrà una vinculació orgànica, sí que "comprometrà políticament" aquest òrgan.

Segons fonts socialistes, només se celebrarà la consulta si Sánchez aconsegueix un "acord que li permeti presentar-se a la investidura", i el que es votaria seria el "contingut polític" de l'acord. La decisió dels militants hauria de ser després ratificada pels 300 membres del comitè federal, l'òrgan encarregat d'aprovar la política d'aliances del partit.

"En un moment tan important a Espanya, la nostra militància ha de prendre la paraula i hem de tenir-la en compte", va argumentar la direcció del partit, que ha sumat a la seva iniciativa el suport dels barons.

Suport de Susana Díaz

L'andalusa Susana Díaz, que va arribar al conclave exigint a Pablo Iglesias "respecte" al PSOE, "si el que vol és asseure's en una taula a dialogar", va donar suport a la idea de la consulta, tot i que va exigir fer-la amb "claredat" i "molta transparència" per saber "el contingut, la lletra i la música" de l'acord.

El valencià Ximo Puig es va mostrar partidari que primer sigui el comitè federal del PSOE el que faci una proposta per a un pacte de govern i que sigui després la militància la que el ratifiqui amb el seu vot. "Crec que s'ha de tenir un equilibri raonable entre la democràcia representativa i la capacitat de consulta", va subratllar.

Pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la consulta a la militància és una "bona iniciativa" i el PSOE ha d'abordar el diàleg amb altres partits amb un "procés en què se senti tothom part de la decisió i les seves conseqüències, siguin quines siguin".

L'aragonès Javier Lambán, un dels pocs barons a qui Sánchez va consultar fa dies la seva idea de la consulta, va incidir que el secretari general del partit ha d'intentar un acord amb Pablo Iglesias i Ciutadans, en el qual no entrarien en cap cas els independentistes catalans.

Altres líders territorials, com el gallec José Ramón Gómez Besteiro, rebutgen excloure del diàleg qualsevol partit, inclosos els independentistes, mentre que Díaz i l'asturià Javier Fernández encapçalen el sector més reticent a pactar amb Podem i acceptar l'abstenció dels independentistes.

No obstant això, els límits per a la negociació d'un futur acord no van variar en la reunió d'ahir, amb la qual cosa es mantenen els aprovats el 28 de desembre de no pactar amb qui no renunciï al dret d'autodeterminació i no facilitar la investidura de Rajoy ni del PP.