Els dirigents històrics socialistes que la setmana passada van analitzar la situació després del 20-D van subscriure un document en el qual qualifiquen de "pura fantasia" creure que és possible entendre's amb Podem, ja que és "tòxic" per al PSOE "i el destrossarà si governen junts, perquè és el soci més deslleial possible". Enfront d'això, aquests dirigents van advocar per "un exercici de democràcia associativa", en el qual negociïn un programa de govern els partits constitucionalistes.

Va ser dijous passat quan mig centenar d'exdirigents socialistes es van reunir en un hotel madrileny per debatre sobre el paper que ha d'exercir el partit i van plasmar les seves reflexions en un document que va intentar presentar l'endemà a la seu federal del PSOE l'exministre José Luis Corcuera. L'exministre, un dia abans del comitè federal en què Pedro Sánchez es va comprometre a consultar als militants qualsevol acord de govern, tenia la intenció de lliurar-lo al secretari d'Organització del PSOE, César Luena, però a la recepció li van comunicar que no hi era i va optar per marxar.

El document rubricat pels exdirigents socialistes per fer-lo arribar a la Comissió Executiva Federal del PSOE, a què va tenir accés Efe, considera que la direcció encapçalada per Sánchez "va fer una interpretació equivocada dels resultats" després d'aconseguir 90 escons, el pitjor resultat del PSOE en democràcia".

Un "laberint sense sortida"

El subsecretari de sectorial del PP, Javier Maroto, va advertir ahir el líder del PSOE que la proposta de govern "radical" que té al cap és un "laberint sense sortida" i el va acusar de ser el "primer secretari general que enfronta la militància amb la direcció" del seu partit.

Pel PP, l'anunci de Sánchez que consultarà als seus militants qualsevol acord de govern dóna un "nou gir" a la situació política sorgida del 20-D i "genera un nou problema" en el PSOE, perquè confronta "l'opinió de la militància amb el que diuen els barons territorials", la qual cosa, al seu parer, suposa "dividir encara més la posició del PSOE".

Maroto va reclamar a Sánchez que, enfront d'"escoltar solament uns milers de militants", escolti els "milions de votants que aposten per la moderació i l'estabilitat" d'un "acord global i de generositat" amb el PP i Ciutadans.

C's vol parlar amb el PSOE

El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va assegurar que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, "ha abandonat poder presidir Espanya". Villegas ho va justificar perquè el líder de PP havia renunciat "a la proposta del rei per intentar formar govern i enfrontar-se a una sessió d'investidura".

Villegas va anunciar que aquesta setmana el seu partit iniciarà converses amb el PSOE, i que ja estan preparats els equips de treball dels dos partits per a l'inici de les negociacions. Aquestes reunions, va advertir Villegas, estan condicionades que el PSOE no pacti amb Podem, i no hi hauria diàleg de la seva formació amb els socialistes si els d'Iglesias hi participen. El dirigent de Ciutadans també va indicar que el PP ha de deixar d'apostar per un lideratge tacat de corrupció.