El senador Ted Cruz és el gran guanyador dels caucus d'Iowa que obren la cursa cap a la Casa Blanca després d'imposar-se al republicà Donald trump, mentre que pel costat dels demòcrates, l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton ha empatat amb el senador Bernie Sanders.

Les assemblees polítiques d'Iowa marquen el principi de la fi de la presidència del demòcrata Barack Obama, que donarà el relleu al gener de 2017 al guanyador de les eleccions generals del 8 de novembre.

En aquesta fase, ambdós partits estan disputant eleccions primàries per elegir el seu candidat. Habitualment, Iowa, que és un estat petit, però que té el privilegi d'obrir les votacions, ha servit com a termòmetre i punt de referència per als estats que votaran després. Amb tot, guanyar aquí no assegura la nominació del partit. De fet, els últims guanyadors a Iowa no han estat els candidats republicans a la Presidència dels Estats Units.

Sense anar més lluny, l'exgovernador d'Arkansas Mike Huckabee, que va sortir victoriós de la votació de les assemblees electorals de l'estat d'Iowa el 2008, no va ser el candidat del Partit Republicà aquell any. I aquest dilluns s'ha vist obligat a suspendre la seva candidatura per falta de suports, amb menys d'un 2% dels sufragis.

Cruz suma el 28% dels suports i Trump, el 24%

Amb el 99 % dels vots escrutats, Cruz ha aconseguit el 28% dels suports, seguit de Trump --amb el 24%-- i del senador per Florida Marco Rubio, que ha obtingut un 23% dels sufragis, segons informa la cadena estatunidenca CNN.

En termes de representació, Cruz ha obtingut sis delegats republicans --dels trenta en joc--, Trump i Florida Marco Rubio n'han aconseguit cinc cadascun, mentre que el neurocirurgià retirat Ben Carson, que s'ha situat en quart lloc, amb el 9% dels suports, aconsegueix un representant.