El conseller de Salut, Toni Comín, ha confirmat aquest dimecres dos nous casos de virus Zika a Catalunya, elevant a quatre les infeccions registrades pel Departament. Comín ha especificat que cap d'ells és una dona embarassada, han contret el virus "als països on la infecció sí que s'ha estès" i evolucionen favorablement, "el que significa que en quatre o cinc dies" hauran superat els símptomes "per una reacció autoimmune". D'altra banda, el conseller ha dit que "el risc que hi hagi una epidèmia del virus" al territori català "és baixíssim". En qualsevol cas, Salut ha activat un protocol per rebre de manera centralitzada tota la informació de possibles casos que es detectin als centres mèdics de Catalunya. A més, s'està desenvolupant "un protocol específic per a dones embarassades", segons ha anunciat Comín.

Sobre la possibilitat de transmissió per via sexual del virus Zika, el conseller ha manifestat que s'estan "incorporant totes aquestes consideracions en el protocol general", però ha explicat que cap dels quatre casos detectats a Catalunya "ha rebut el virus per aquesta via de transmissió", sinó pel mosquit als països en risc d'epidèmia.

"Hem fet el protocol que es correspon amb el moment actual", ha sentenciat. Comín ha descartat que existeixi "un problema de salut pública a Catalunya" a curt termini perquè "no hi ha una evidència definitiva que el mosquit tigre" present al territori català sigui transmissor del virus Zika i a més, "a l'hivern té una activitat molt baixa". En aquest sentit, el conseller ha subratllat que abans que augmenti la presència de mosquits a l'estiu "falten bastants mesos encara" i això fa que el Departament tingui "molta capacitat de previsió".

Comín ha recomanat "abstenir-se de viatjar a països en què s'estigui produint l'epidèmia en aquests moments". Tot i això, el conseller ha alertat als "viatgers que per raons personals o laborals tinguin molta necessitat" d'anar a una zona d'epidèmia, aconsellant que es protegeixin "de manera estricta en relació a les picades de mosquit", tal com es fa normalment, "però amb més recel". En el cas de dones embarassades, Comín demana que evitin viatjar a països amb molta presència del virus Zika, "fins i tot quan hi hagi motius de pes per fer el viatge".