L'expresident del govern Jaume Matas va ordenar contractar Iñaki Urdangarin sense qüestionar els 2,5 milions d'euros que va cobrar Nóos de l'administració balear, segons va declarar ahir davant el tribunal de l'Audiència de Palma l'exdirector general d'Esports José Luis Pepote Ballester, que es va sentir utilitzat.

Ho va explicar en la segona jornada del judici del cas Nóos que se celebra a Palma, del qual va obrir les declaracions dels acusats i va relatar que va ser ell qui va posar en contacte Urdangarin amb Matas perquè li presentés la seva proposta que l'administració balear assumís el patrocini de l'equip Banesto de ciclisme, que va passar a anomenar-se illes Balears.

La vista del cas Nóos es va reiniciar ahir amb la infanta Cristina asseguda al banc dels acusats, ja que el tribunal va desestimar aplicar-li la doctrina Botín i va considerar legítima l'acusació de cooperació en dos delictes fiscals que sosté Manos Limpias.

La relació contractual entre Urdangarin i Matas es va iniciar al Palau de Marivent, després d'un partit de pàdel, on Urdangarin li va proposar fer un fòrum de turisme i esport, va detallar el campió olímpic de vela, que sent que el marit de la infanta "va utilitzar" la seva amistat per aconseguir contractes amb l'administració.

"No es va dubtar en el preu" i "no hi havia discussió", va respondre Ballester sobre els contrac-tes, que van suposar que Urdangarin s'ocupés de l'oficina que va fer el seguiment del patrocini de l'equip ciclista per 300.000 euros, i després l'Institut Nóos organitzés dos fòrums d'esport i turisme el 2005 i el 2006 per 2,2 milions d'euros.

Matas va aprovar el patrocini, de 18 milions d'euros, i també l'oficina, i va transmetre al seu entorn la idea que calia contractar sense qüestionar-ho "Iñaki Urdangarin i tot el que en vingués", va insistir.

"Mai no es va dubtar que calia contractar amb Iñaki Urdangarin" ni que se li havia d'abonar els 300.000 euros que sol·licitava, va recalcar. "Si et diuen contracta, aquest és el preu, ningú no ho dubta, i tots els qui treballen no ho posen en dubte en cap moment i actuen perquè això es faci...", va afirmar Ballester.

El mateix va passar amb el primer Illes Balears Fòrum, que va costar a les arques autonòmiques 1,2 milions d'euros: "així va ser sempre la feina que es va fer [...], en aquell moment em va semblar el més normal. Ningú no deia res", va sostenir.

Ballester va dir que es van falsejar actes de la junta de patrons de la Fundació Illesport per "vestir el sant" i donar forma a ordres personals i directes de Matas, ja que "es duien a terme les directrius que marcava el president del govern i president de la fundació". Urdangarin va capitanejar les reunions per organitzar el fòrum i definir les ponències i va coordinar els seus resultats i les primeres reunions del segon, però a la primavera del 2006 va informar Ballester que es desvinculava de l'Institut Nóos.

Per això li va estranyar quan, mesos després, Urdangarin li va telefonar per reclamar-li pagaments pendents. "A partir del gener del 2007, la trucada de Diego, de Mario i les successives d'Iñaki per a mi eren per cobrar, perquè els pagués", va afirmar el regatista, que va explicar que li va estranyar i que li va contestar que quan lliuressin la feina se'ls pagaria. I "al final es va pagar", va relatar Ballester, que va rebre directament l'ordre de Matas.

A preguntes de diverses defenses, Ballester va indicar que, malgrat qüestionar el procediment, defensa la utilitat pública dels fòrums que va organitzar Nóos i del patrocini de l'equip ciclista.

En el seu escrit d'acusació, el fiscal ja va tenir en compte la col·laboració amb la Justícia de l'exdirector general d'Esports, com a atenuant molt qualificat de confessió, i demana per a ell una condemna de 2 anys de presó.