Set espeleòlegs catalans han sigut rescatats aquest dimecers en bones condicions, encara que molt fatigats, després d'haver passat prop de 22 hores atrapats a l'avenc pirinenc de Mile, que es troba en el sistema subterrani més gran de França.

L'alerta la van donar alguns dels seus companys, vuit expedicionaris més, que van avisar de matinada a les autoritats locals franceses en veure que no havien sortit a la superfície a l'hora prevista.

Dividits en dos grups, el seu pla inicial era que cadascun accedís a la gruta per una entrada diferent i trobar-se a l'interior, però una de les expedicions va fer marxa enrere en veure que havia acumulat molt retard i no va poder alertar a l'altra, que es va veure bloquejada per la pujada de les aigües.

L'Escamot de Gendarmeria d'Alta Muntanya, el Servei de Bombers i l'Associació Francesa de Rescat Espeleològic van intervenir en l'operació, que va localitzar els set esportistes sans i estalvis, però molt cansats i amb fred.

Aquest grup, en el qual hi havia una dona, va ser localitzat cap a les 08.00 GMT, i després que els rescatadors comprovessin que estaven en bon estat i els facilitessin aliments, els van acompanyar fins a la superfície. Dos d'ells van sortir per un accés i els altres cinc per un altre, per guanyar temps.

L'avenc Mile, descobert durant la Segona Guerra Mundial i considerat una de les coves més belles del massís d'Arbas, pertany a un sistema subterrani que s'estén per 117 quilòmetres de túnels amb 33 grutes, 54 entrades i un desnivell global de 1.001 metres. Per l'interior del complex hi circula un rierol i hi ha alguna cascada en el seu interior.

D'aquesta galeria, els espanyols en van sortir pel seu propi peu, acompanyats pels guies que van acudir en la seva ajuda, segons ha explicat el president de l'associació de rescat, Bernard Tourte.

Els expedicionaris, d'entre 30 i 50 anys d'edat, pertanyen a diferents associacions d'espeleologia espanyoles, algunes d'elles catalanes, i, encara que eren aficionats, acumulaven moltes hores de pràctica. El grup era conscient que els estaven buscant, però en sortir a la superfície no van poder evitar veure's sorpresos per l'expectació iel desplegament de rescat. L'anunci oficial del seu rescat va arribar per part de la prefectura de Haute-Garonne poc després del migdia.

Les dificultats del rescat i de la via

El més complicat d'aquest tipus de desplegaments, segons Tourte, és la localització dels afectats, per la qual cosa, una vegada situats, la resta del rescat es va desenvolupar sense problemes.

Fins a la zona s'hi ha desplaçat aquest dimecres el cònsol espanyol a Tolosa de Llenguadoc, Dámaso de Lario, que va lloar l'eficàcia dels equips de rescat francesos, la labor del qual es va veure dificultada per la neu i les males condicions meteorològiques que han assotat el lloc en els últims dies.

La humitat de l'avenc és a més un dels principals obstacles per tot aquell que s'aventuri a explorar aquesta gruta, una de les més conegudes de la xarxa subterrània Félix Trombé, batejada així en honor a un dels pares de la Federació Francesa d'Espeleologia.

A l'introduir-se en ella, el primer que es troba l'explorador és un tobogan que desemboca en un pou de sis metres de profunditat i en un altre de vuit metres, que anuncien una galeria tècnicament complexa, especialment pel sifó que s'amaga després de la cascada Laffranque, de dotze metres.

Aquesta contínua trobada amb l'aigua, segons Tourte, va augmentar el cansament dels espeleòlegs espanyols, que malgrat tot van ser trobats en bon estat físic.