L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha lamentat avui la mort de la diputada de Jxsí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i ha mostrat el seu desig que el seu record "serveixi d'inspiració per continuar treballant en el camí cap a la llibertat".

"Descansi en pau i que la seva força, serenitat i compromís ens serveixin d'inspiració per continuar treballant en el camí cap a la llibertat", sosté ANC en un comunicat.

Sindicats s'uneixen al condol

UGT de Catalunya reconeix la trajectòria de Muriel Casals "al servei del país i el seu caràcter conciliador", així com "la defensa aferrissada que sempre va fer de la llengua, la cultura i el model d'escola catalana". En un comunicat de condol per la mort, la matinada d'aquest diumenge, de la diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, el sindicat també ha remarcat el "lideratge" exercit per Casals des de la societat civil en els darrers anys per el "dret a decidir dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya". El sindicat "lamenta profundament" la defunció de Casals i envia el seu suport a la família, amics i companys.

L'altre sindicat majoritari, CCOO reconeix l'"activisme de llarg recorregut" de Muriel Casals. El sindicat CCOO ha lamentat avui la mort de la diputada de Junts pel sí Muriel Casals i ha reconegut el seu "activisme de llarg recorregut" i la seva labor en defensa dels "valors democràtics, la cultura catalana i els drets socials i nacionals".

En un comunicat, CCOO ha evocat la figura de Casals, que abans de concórrer a les eleccions a la llista unitària independentista de Junts pel sí va ser militant del PSUC i d'ICV, i ha recordat que la morta "va coincidir en el camí del sindicat en diferents moments de la seva vida".

Els partits recorden el seu treball

Per la seva part, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ha expressat aquest diumenge el seu "profund condol" per la mort als 70 anys de la diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. "Convergència lamenta la pèrdua de Muriel Casals i vol destacar el seu activisme social, cultural i polític al servei de Catalunya al llarg de tota la seva vida", ha assenyalat el partit en un comunicat. "Un compromís que, defensant sempre amb honestedat les seves idees, la va dur a formar part de diverses entitats i associacions, així com de partits polítics amb l'objectiu de tenir un país més lliure, just i pròsper", ha continuat CDC, que considera que Casals "ha desenvolupat des del sobiranisme cívic una tasca fonamental per a la nostra història recent".

En el mateix sentit, Demòcrates de Catalunya "lamenta profundament" el decés de Muriel Casals i ha destacat que "el seu exemple i mestratge ens obliga i esperona, més que mai, a seguir treballant per assolir una Catalunya justa, fraternal i lliure". En un comunicat, el partit d'ideologia democristiana i independentista, fruit de l'escissió amb Unió, defineix Casals un dels "grans referents dels nostres temps, a qui mai podrem agrair prou el seu immens servei a la societat catalana", indica. Demòcrates de Catalunya trasllada el seu més sentit condol a la família de Casals, als seus companys i companyes a Òmnium Cultural "i a tots els activistes sobiranistes d'aquest país". El comunicat tanca amb un "Muriel; Visca Catalunya Lliure! Descansa en Pau".

Unió Democràtica de Catalunya (UDC) s'ha sumat aquest diumenge a les mostres de condol per la mort de la diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. En un comunicat, Unió ha destacat que Casals ha estat una persona "de conviccions fermes i profundes, lleial al país i a les seves pròpies idees i sempre oberta al diàleg". El partit també ha volgut ressaltar que l'expresidenta d'Òmnium ha estat sempre una persona "compromesa activament amb Catalunya des de la societat civil i des de la política".

El Partit dels Socialistes de Catalunya lamenta la mort de la diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. En un comunicat el PSC destaca la trajectòria de Casals, tant a la universitat com en el vessant cultural i polític. "La seva implicació política venia de lluny, com a membre del PSUC i posteriorment d'Iniciativa per Catalunya", recorden els socialistes, que se sumen així a les mostres de condol de familiars i amics.

Ciutadans ha expressat avui el seu condol per la mort de la diputada de JxSí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha expressat avui el seu condol per la mort de l'exdiputada de Junts pel sí Muriel Casals, de la qual ha destacat el seu "coratge" i "fortes conviccions", així com la seva "lleialtat" a Catalunya.

En una nota, UDC ha traslladat el seu condol als amics i familiars de Muriel Casals, morta aquesta matinada a l'Hospital Clínic de Barcelona i de la qual ha elogiat el seu tarannà "sempre obert al diàleg".

EUiA ha recordat avui la llarga trajectòria militant de Muriel Casals, morta a Barcelona als 70 anys, i ha expressat el seu pesar a la família. Casals, diputada de JxSí i expresidenta d'Òmnium Cultural, va iniciar la seva militància política al PSUC i posteriorment a ICV. En un comunicat, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha manifestat que "sentim molta la seva mort" i ha traslladat el condol als seus familiars i companys de grup parlamentari.

Catalunya Sí Que es Pot ha lamentat aquest diumenge a través d'un comunicat la mort de la diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i ha traslladat el seu condol a la família, amics i companys. El portaveu de la formació política al Parlament, Joan Coscubiela, ha destacat "els anys de militància compartida al PSUC i la lluita per una societat més justa".

El president del Grup Parlamentari i coordinador general del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha lamentat la mort de la diputada de Junts pel Sí, Muriel Casals. En un comunicat Garcia Albiol ha volgut traslladar a "familiars, amics i companys de grup parlamentari" el seu condol i el del Partit Popular de Catalunya "per tan lamentable pèrdua".

La CUP lamenta la mort de Muriel Casals, en un comunicat, la formació envia una mostra d'afecte i condol a la família i amics. En la nota, afirmen que la seva mort els ha colpit en un moment d'especial complicitat, "quan s'havia situat al capdavant de la comissió parlamentària pel procés constituent". Segons els cupaires, des d'aquí continuava el seu compromís amb el moment que viu el nostre poble, al qual va dedicar els intensos anys al capdavant d'Òmnium Cultural.

Personalitats de tots els àmbits mostren el seu respecte

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat la figura de Muriel Casals al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio. Mas ha destacat la vàlua humana de Casals, amb qui va tenir "una relació intensa i especial". "He conegut moltes persones en aquest darrers anys, però us he de dir que de tots nosaltres, la millor era Muriel Casals", ha afirmat Mas. Mas manté que sense Casals, el procés sobiranista no s'entendria i assegura que va ser decisiva per arribar a acords en alguns moments importants del procés. "Resumia totes les virtuts d'aquest projecte polític i cap de les misèries", ha remarcat Des del punt de vista personal Mas ha definit Casals com una persona "intel·ligent, ferma i noble" i creu que el millor homenatge que se li pot fer "és continuar el rumb que ens va senyalar".

El vicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha afegit a les mostres de condol per la mort de la diputada de Junts pel Sí Muriel Casals. " Muriel sempre seràs amb nosaltres. Sempre. I farem realitat el teu somni de llibertat. Per tu, i per tants altres ho farem. Descansa en pau", ha piulat des del seu compte de Twitter el líder dels republicans.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha afegit a les mostres de condol per la mort de Muriel Casals des del seu compte de Twitter. "Que la terra et sigui lleu, apreciada Muriel", ha piulat Colau, que ha qualificat l'expresidenta d'Òmnium Cultural i diputada de "dona compromesa i de principis, i sempre amb un somriure".

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha lamentat avui la mort de la diputada de Jxsí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i ha mostrat el seu desig que el seu record "serveixi d'inspiració per continuar treballant en el camí cap a la llibertat".

"Descansi en pau i que la seva força, serenitat i compromís ens serveixin d'inspiració per continuar treballant en el camí cap a la llibertat", sosté ANC en un comunicat.