Karol Wojtyla podria haver estat enamorat d´una dona casada, la filòsofa polonesa Anna-Teresa Tymieniecka, amb qui hauria mantingut una amistat "intensa" durant més de 30 anys. Aquest és el tema al voltant del qual gira el documental que emetrà aquest dilluns al vespre la BBC, basant-se en centenars de fotografies i correspondència que provarien aquesta estreta relació. Segons explica el documental, el papa Joan Pau II hauria viatjat en diverses ocasions als Estats Units per a visitar la seva amiga, casada amb un professor de la Universitat Harvard. Tymieniecka, per la seva banda, l´hauria visitat almenys en una ocasió al Vaticà.

L´amistat entre tots dos hauria sorgit l´any 1973, durant el període en què Wojtyla era encara arquebisbe de Cracòvia. Tymieniecka, que ja residia als Estats Units, l´hauria contactat en relació a un llibre de filosofia que Wojtyla havia escrit. La dona va viatjar fins a Polònia per a conèixer l´encara arquebisbe i, poc després, va començar un llarg període de correspondència entre tots dos. Les cartes que la BBC farà públiques aquest dilluns han estat guardades fins ara a la Biblioteca Nacional de Polònia.

Tot i que el papa Joan Pau II va mantenir amistat amb diverses dones, incloent-hi la psiquiatra polonesa Wanda Poltawska, que també participa al documental, les cartes entre Wojtyla i Tymieniecka, destaquen per la seva intensitat. "He d´acceptar que et sento a tot arreu i en totes les situacions possibles, tant quan et tinc a prop com quan estàs lluny" escriu Wojtyla en una carta el 1976 on confessa buscar la manera de dir-li "pertanyo a tu". Després de convertir-se en papa, Wojtyla li va expressar la seva voluntat "de mantenir la correspondència" i promet "que se´n recordarà de tot" malgrat "aquesta nova etapa".

El Vaticà treu importància a les amistats femenines de Wojtyla

La Congregació per a les Causes dels Sants, encarregada del procés de canonització del papa Joan Pau II l´any 2014, assegura que "es van estudiar tot els documents privats i aquells trobats en arxius importants". Fonts del Vaticà asseguren estar al corrent de les indagacions de la BBC en les diverses relacions d´amistat que el papa va mantenir amb diverses dones i citen el cas de Poltawska com exemple. "Mai hi ha hagut cap prova de mal comportament ni res que suggereixi un amor secret", asseguren.