El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha anunciat aquest diumenge que ha assolit un "acord provisional" amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, per a un proper alto-el-foc a Síria. "S'ha aconseguit un acord provisional, un principi d'acord" amb Lavrov per aturar les hostilitats "en els propers dies", ha dit Kerry a Amman, durant una roda de premsa amb el ministre d'Exteriors jordà, Naser Judeh.

El responsable nord-americà, que no ha ofert dates ni ha abundat en detalls, ha apuntat en la seva intervenció que "gairebé s'han acordat les modalitats per a un alto-el-foc". Kerry s'ha limitat a assegurar que ha mantingut contactes amb el seu homòleg rus des de la capital jordana, on ha viatjat per intentar rellançar el procés de pau entre israelianes i palestins.

Davant la premsa, el secretari d'Estat d'EUA ha insistit que la guerra siriana no es pot guanyar mitjançant les armes i ha subratllat que una solució política "amb un govern transitori sense (el president sirià Baixar) Al Asad al capdavant" és l'única solució possible a la situació a Síria.

Està previst que Kerry es reuneixi aquest diumenge a Amman amb el rei Abdalá II de Jordània i amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abás.

Kerry i Lavrov van mantenir dissabte una conversa telefònica en la qual van analitzar "els progressos en la redacció d'un esborrany amb una sèrie d'opcions per al cessament de les hostilitats", encara que van reconèixer que no s'havia aconseguit un acord sobre elles, segons el Govern nord-americà. "El secretari Kerry ha expressat el seu desig que un alto-el-foc complet pugui ser aconseguit en el menor temps possible", agrega un comunicat difós des de Washington.

A més, el cap de la diplomàcia nord-americana va insistir en la seva "profunda preocupació pels bombardejos indiscriminats de l'aviació russa i les vides perdudes com a resultat".

D'altra banda, tots dos responsables van qualificar de "prometedor" el repartiment, el dimecres, d'ajuda humanitària a cinc localitats a Síria. "Els ministres van estimar prometedor el treball de l'equip d'assistència humanitària, que va ser capaç de coordinar el lliurament de menjar, aigua i medicines a milers de sirians en la majoria de les zones identificades com les més necessitades per l'ONU", va indicar un comunicat del Departament d'Estat.

Estats Units i Rússia van anunciar l'11 de febrer des d'Alemanya un acord per aconseguir un alto-el-foc a Síria en una setmana, termini que va expirar fa diversos dies.