El líder del PSOE i candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, s´ha compromès amb 5 dels 23 punts que l´expresident de la Generalitat, Artur Mas, va plantejar a Mariano Rajoy el juliol del 2014. Es tracta del finançament suficient de la llei de dependència, l´increment del pressupost per a polítiques actives de treball, derogar la reforma local, paralitzar la LOMCE i recuperar els fons per al programa de desenvolupament rural.

En la seva intervenció davant el Congrés com a candidat a la presidència del govern espanyol, Sánchez ha ofert a Catalunya activar les comissió bilaterals, tot recordant que la comissió Estat-Generalitat no es reuneix des del juliol del 2011. "Vull ajudar a una nova entesa entre catalans, i entre aquests i la resta de compatriotes espanyols. Parlo de bastir ponts i tornar a sentir-nos tots art d´aquest projecte comú que és Espanya", ha exclamat.

Altres propostes

Sánchez ha fet també una crida al diàleg a les forces "del canvi" per fer possible un govern que deixi enrere "les polítiques del PP", i ha advertit Podem i la resta de forces d'esquerres que les "imposicions" i el "xantatge" paralitzen l'acord.

Ha recordat que els espanyols han demanat a les forces parlamentàries que trobin una solució política i abandonin els "retrets" i les "desqualificacions", i ha assegurat que sortir de la sessió d'investidura implicaria "que hem fet malament la nostra feina". També ha estès la ma al PP per assolir acords sobre les "grans polítiques d'Estat" com "la integritat territorial".

Segons Sánchez, enrocar-se en les posicions de cada formació "equival a que no passi res", i en canvi un acord implicaria que "algunes etapes del canvi es poden fer a velocitat de vertigen". " Necessitem avançar, i en tot el que estem d'acord ho podem dur a terme d'immediat", ha dit, mentre que "en tot el que discrepem, sortim per on estem i avancem a la velocitat que sigui possible, però avancem".

Acords amb el PP per a les "grans polítiques d'Estat"

També ha estès la mà al PP per "dialogar i acordar sobre les grans qüestions d'Estat", com "la integritat territorial, la reforma constitucional i la unitat dels demòcrates davant el terrorisme". "Demano al PP que actui amb la mateixa lleialtat que altres hem exercit des de l'oposició"."El PSOE no exigeix res"A més, Sánchez ha assegurat que a l'hora de fer possible aquest acord el PSOE "no exigeix res, no aspira a imposar res i no té línies vermelles". "Només fermes conviccions", ha sentenciat, i per tant no espera posar en marxa el 100% del seu programa electoral, igual que espera que les altres forces facin.

Un acord d'esquerres 'impossible'

Durant el seu discurs, el líder socialista ha defensat que res agradaria més al seu partit que formar govern amb les esquerres, però ha considerat que això és 'impossible'. 'Que tots els votants d'esquerres ho sàpiguen. No hi ha majoria suficient en aquest parlament per sumar un govern d'esquerres. No summa', ha afegit Sánchez.

En aquest sentit, ha remarcat que qui sí té majoria al Congrés són 'les forces del canvi', referint-se al PSOE, C's, Podem, EU i Compromís. Són, segons el socialista, 'diferents partits amb un amplíssim marge de possible entesa, i amb evidents aspectes en els quals hi ha significatius desacords'. 'Així per què no fem un govern que faci efectiu el que ens uneix a la majoria dels 350 aquí presents? Per què no ens unim per fer un govern del canvi? Per què no ens posem d'acord per aprovar quantes normes siguin possibles per resoldre els problemes més apressants dels espanyols? Per què no votem junts a favor de tot en el que estem d'acord? On està el problema? Suposo que hi haurà qui plantegi que la dificultat no està en el que ens uneix, encara que sigui molt, sinó en el que ens separa', ha sentenciat.

Les propostes de l'acord amb C's

Al llarg del seu discurs Sánchez ha detallat els acords als que ha arribat amb C's i les polítiques que vol impulsar. Entre algunes de els mesures que ha citat, el socialista ha parlat de canviar el model de creixement basat en 'la innovació i la millora de la productivitat', a més d'impulsar un pla de 'transició energètica' que també combati el canvi climàtic. Un tancament progressiu de les nuclears, 'no permetre el fracking lesiu' o un pla de política rural també han estat entre les seves propostes de govern.

En matèria econòmica, ha plantejat 'negociar amb Brussel·les un nou calendari que graduï el ritme de reducció, renunciar a que l'ajustament es faci retallant més despesa social, i una reforma fiscal integral i progressiva que lluiti contra el frau i prohibeixi les amnisties fiscals impulsades per Rajoy'. De la mateixa manera, també ha anunciat la 'derogació dels elements més nocius de la reforma laboral' del PP, i la modificació per introduir novetats que creu més 'justes'.

Lluita contra la corrupció

Sobre corrupció, Sánchez ha considerat que 'el nivell insuportable' al que creu que s'ha arribat mereix una resposta immediata. I per això ha explicat que no entrarà en el 'i tu més' i apostarà per 'prevenir, combatre i castigar amb contundència la corrupció'. Lligat amb això, el socialista ha promès un canvi en el nomenament i la despolitització dels membres del Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial, el Consell de Seguretat Nuclear o el Consell de RTVE. 'Seran escollits a través de convocatòria pública, avaluació de la competència i idoneïtat dels candidats per un comitè assessor de la composició professional'.