El dirigent abertzale Arnaldo Otegi va afirmar en sortir ahir de la presó de Logronyo que "avui [ahir per al lector] surt, com en moltes altres ocasions, un pres polític d'una presó espanyola". "Efectivament, la pau és el camí, però en aquest camí cal portar aquesta aposta fins al final i això és el que em proposo fer amb tots vosaltres", va afegir Otegi en dirigir-se als assistents en un escenari que Sortu va instal·lar a prop de la presó, de la qual va sortir a les 8.55 hores davant unes 300 persones, entre les quals la seva dona, els seus dos fills i el seu pare.

Otegi va sortir de la presó -on ha estat sis anys i mig per tractar de reconstruir la il·legalitzada Batasuna sota les ordres d'ETA- entre aplaudiments i lemes en basc com "presos bascos a casa" i "independència", sense que es produissin incidents durant l'acte, en què hi va haver Guàrdia Civil i Policia Nacional. "Fa sis anys i mig van tractar d'empresonar-nos i ens han empresonat per fer una aposta per la pau i jo vull felicitar-vos a tots vosaltres per haver sostingut aquesta aposta per sobre de totes les provocacions", va indicar.

Otegi, abans de la seva al·locució, que va pronunciar en basc i castellà, va rebre un ram de flors i li van ballar un "aurresku" en arribar a l'escenari, envoltat de familiars, amics, simpatitzants i representants de partits polítics, com Sortu, ERC, la CUP, Eusko Altasuna, Junts pel Sí i del Sindicat Andalús de Treballadors. Van predominar les ikurriñas, però també van onejar senyeres i banderes d'Andalusia; a més de cartells amb lemes a favor de l'acostament dels presos d'ETA al País Basc.

Entre els assistents va destacar José Luis Elkoro, un dels fundadors de HB i un dels primers a qui Otegi, després d'abraçar els seus familiars, va saludar d'una manera molt afectiva.

Els membres de l'esquerra abertzale Tasio Erkizia, Martin Garitano i Joseba Permach, senadors d'ERC, la diputada de la CUP Anna Gabriel i el cantautor Lluís Llach van ser altres persones que van rebre Otegi, que va abandonar Logronyo en cotxe poc abans de les deu del matí.

Inhabilitació pendent

La possibilitat que Otegi pugui ser candidat a lehendakari per EH Bildu està en mans de la Junta Electoral Central (JEC), a la qual la Fiscalia de l'Audiència Nacional es va dirigir el novembre passat per valorar si la seva condemna d'inhabilitació fins al 2021 li permet participar a les eleccions.

Otegi mai ha ocultat les seves ambicions polítiques i en una entrevista publicada ahir al New York Times va anunciar la seva intenció de ser el proper president del País Basc i que amb aquest objectiu es presentarà a les eleccions internes d'EH Bildu aquest mateix mes perquè les bases de la formació escullin candidat. Per això, i davant el que pogués passar, la Fiscalia va reclamar el 23 de novembre que sigui la JEC la que "valori" si un condemnat a inhabilitació especial pot formar part de candidatures electorals la finalitat de les quals és obtenir un càrrec públic o si "ja d'entrada han de quedar exclosos d'aquestes candidatures per ser inelegibles", com recull l'article 6.2 de la Llei Electoral. Existeix el precedent del parlamentari d'EH Bildu Iker Casanova, que va ocupar un escó a la cambra basca quan encara no havia complert la seva pena d'inhabilitació.