El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres tal com estava previst la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol en primera votació. Ha estat per 130 vots a favor, 219 en contra i una abstenció.

El candidat socialista només ha obtingut el suport dels 90 diputats del seu grup, els 40 de C's i l'abstenció de l'única diputada de CC, mentre que la resta de formacions han votat en contra. Un resultat que el deixa molt lluny de la majoria absoluta necessària (176 escons) i que emplaça ara el Congrés a tornar a debatre i votar divendres en una sessió on seria elegit només si obtingués la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

Els grups -i el mateix Sánchez- descarten per ara la possibilitat d'assolir un acord fins passat divendres i tan Podem com el PSOE apunten ja a l'escenari que es generarà a partir del dia 5 de març. El termini màxim de la negociació és el 2 de maig, quan -si no hi ha hagut investidura- es convocaran automàticament unes noves eleccions.

El d'aquest vespre és el resultat anunciat d'una investidura on Sánchez ha apel·lat al vot de les formacions del "canvi" per forçar la sortida del president en funcions Mariano Rajoy, de La Moncloa, on ha topat també amb dures crítiques del líder del PP, que ha titllat la sessió de "comèdia" i de "bluf".

Sánchez també ha rebut dures crítiques de Podem, de la resta de formacions d'esquerres amb qui va negociar abans d'assolir un acord amb C's, i de les formacions independentistes, claus per a un hipotètica investidura basada en l'acord amb el partit de Pablo Iglesias.

El candidat només ha trobat empatia en aquest debat amb el líder de C's, Albert Rivera, que ha demanat l'abstenció del PP i ha atacat durament Mariano Rajoy, per emplaçar els populars a prescindir del seu líder actual perquè "Rajoy no pot liderar el canvi".

L'estrena de Patxi López

Igual que han fet els líders de Podem i de C's, Pablo Iglesias i Pablo Iglesias, que han fet la primera intervenció de la seva vida des de la tribuna d'oradors de la cambra baixa, l'exlehendakari Patxi López s'ha estrenat com a president del Congrés en aquest debat. Lluny de marcar criteris contundents com feien els seus predecessors, López ha vist com se li multiplicaven les peticions d'intervenció "per al·lusions" que l'han portat a cedir la paraula quan no estava previst als ministres José Manuel García Margallo i Jorge Fernández Díaz, al president del govern espanyol Mariano Rajoy (tots tres ho poden fer quan vulguin d'acord al que estableix el Reglament) i també a diputats com Rafael Hernando (PP).

López ha tallat amb un "fins aquí hem arribat" la petició del portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i ha vist com la intervenció de Pablo Iglesias -que ha qualificat González com algú que té el passat "tacat de calç viva"- derivava en una escridassada entre el mateix Iglesias i els diputats de Podem amb els representants del PSOE.

Català, basc i gallec a la tribuna

També a diferència de les anteriors legislatures en aquest debat s'hi han pogut sentir intervencions en català, basc i gallec sense que el president del Congrés hagi tallat els oradors per demanar que parlessin en castellà. El mateix Patxi López ha utilitzat el basc per adreçar-se als diputats del PNB.

També han fet llargues intervencions en català tan el líder de C's, Albert Rivera, que ha dedicat part del seu discurs a apel·lar als ciutadans catalans a participar de la reforma constitucional com "la millor manera de frenar l'independentisme", així com el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el de Compromís, Joan Baldoví. El gallec l'ha utilitzat la portaveu d'En Marea, Alexandra Fernández, que ha citat un poeta gallec a l'inici de la seva intervenció.

Poc després, als passadissos del Congrés, la vicepresidenta del Congres Célia Villalobos ha criticat la laxitud de López i ha recordat que la llengua que s'ha d'utilitzar al Congrés és el castellà.

Iglesias retreu al PSOE la "calç viva" de González

En un debat amb el resultat anunciat, el moment més àlgid l'ha protagonitzat el líder de Podem. Pablo Iglesias ha advertit el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que desconfiï dels consells d'aquells qui, com Felipe González "tenen tacat el seu passat de calç viva", en referència a l'assassinat i desaparició per part dels GAL dels suposats etarres Lasa i Zabala el 1985.

L'afirmació ha incendiat els escons del PSOE, que han fet crits de "fora, fora". Tot plegat ha forçat el president del Congrés, Patxi López, a fer una intervenció on ha acabat tutejant Iglesias -que li ha retret el gest- i ha demanat que no es caigui en la "provocació" i "l'insult".

Tardà, aplaudit des dels escons de Podem

El discurs abrandat de Joan Tardà ha aconseguit els aplaudiments d'alguns dels representants de Podem, i en especial els d'En Comú Podem. Tardà, que ha dedicat gairebé íntegrament la seva intervenció a defensar el procés, ha preguntat als grans partits espanyols si, en la seva creuada per judciialitzar la vida política catalana, acabaran empresonant tots els càrrecs polítics de Catalunya que duguin a terme el que dictaminen a les urnes els ciutadans catalans.

Duran i Lleida a la tribuna de convidats

Una altra de les imatges del debat ha estat la presència a la tribuna de convidats de l'exlíder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha vist des de la part alta de l'Hemicicle com Albert Rivera ocupava el seu escó. Duran i Lleida ha seguit els dos dies de debat però ha evitat fer declaracions.