El líder del PP, Mariano Rajoy, ha obert el seu discurs al ple d'investidura anunciant directament el vot en contra a la investidura de Pedro Sánchez perquè "és una candidatura fictícia, irreal" on Sánchez "en comptes d'intentar articular seriosament una majoria seriosa ha preferit no fer-ho pels seus interessos particulars". Segons Rajoy tot plegat és "un buf" i "una comèdia" fruit de l'intent de Sánchez de salvar la seva supervivència política. "Va venir ahir sense que ningú li fes ombra a presentar una candidatura per a un govern quan en realitat no ha mogut ni un dit per a formar-lo", ha dit Rajoy. Segons el president espanyol en funcions, la candidatura de Sánchez és una "farsa" amb "bons i dolents" on Sánchez "ens pretén fer creure que so Espanya no té govern serà per culpa de tota la resta, que són els dolents", i que ve precedida per la "solemníssima signatura d'un acord" feta "sense sentit del ridícul" que és comparable "amb el pacte de los Toros de Guisando", en referència al suposat acord del 1468 entre el rei de Castella i la princesa d'Astúries, discutit pels historiadors. "Espanya sencera va quedar estupefacta", ha dit irònicament Rajoy, que ha acusat també Sánchez de "sectarisme" i "deslleialtat" amb els espanyols.

El líder del PP -que ha arribat quatre minuts tard a la seva pròpia intervenció- ha estat aplaudit pels seus companys d'escó quan ha entrat a l'Hemicicle i ha ofert un discurs dur i irònic on ha recordat que el PSOE va obtenir a aquestes eleccions els pitjors resultats de la seva història.

Ha acusat Sánchez d'intentar "rectificar" els resultats electorals "retorçant a la seva conveniència" el dictamen de les urnes i "gairebé fent-nos creure" que el PP havia perdut les eleccions i que les havia guanyat "un tal senyor canvi".

"Una comèdia d'embolics"

Segons el líder del PP, Sánchez ha acabat provocant una "comèdia d'embolics" amb "portes que s'obren i es tanquen", negociacions a dues bandes i "redoblament de tambors", quan en realitat tothom sabia des de l'endemà dels comicis que no podia formar govern.

També ha justificat la seva decisió de declinar la proposta del rei Felip VI per intentar formar govern. "Jo no vaig enganyar ningú, ni al rei, ni a aquesta cambra, ni al conjunt dels espanyols", ha sentenciat entre aplaudiments de la seva bancada.

"El PP no farà de comparsa"

Per contra, ha criticat que Sánchez hagi trigat un mes per "portar el que ha portat" a la cambra baixa, i l'ha acusat d'intentar allargar la campanya electoral "per la seva pròpia supervivència política".

"Ens ha tingut un mes per a res", ha dit Rajoy, que l'ha advertit que "s'equivoca" si pensa que el PP farà el paper de "comparsa" en aquesta investidura, que ha tornat a qualificar de "teatre".

També ha criticat el "cordó sanitari" que el PP ha fet a l'entorn del PP i la seva negativa a formar un govern de coalició amb el líder del PP com a president.

En aquest marc ha acusat Rajoy "d'improvisar" una investidura i crear "incertesa" davant els "desafiaments de l'Estat". "Vostè ens ha convocat en una zona d'ombra on moltes inversions es tornen receloses a veure que passa", ha sentenciat.

"Derogar les reformes seria devastador"

També ha advertit que la intenció del PSOE de derogar totes les reformes que ha fet el govern del PP seria "devastador" i implicaria "tornar a deixar Espanya com estava quan governava el PSOE". És a dir, "tornar al desastre del 2011", perquè "la reforma consisteix en la voladura de l'edifici i el retorn al passat".

Ha volgut tancar el seu discurs recordant les diferències del que expliquen el PSOE i C's sobre el seu propi acord. Segpns Rajoy sembla que o "no saben o enganyen la resta" sobre el contingut