El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit l'incident d'execució per desobediència que el govern central va promoure contra el Parlament de Catalunya per la creació de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent. El tribunal obre així l'expedient previst en la recent reforma de la Llei Orgànica del TC encara que, segons ha informat en una nota, "queda pendent la resolució" del mateix.

En primer terme, l'executiu demanava en el seu escrit l'anul·lació de la comissió del Parlament per part del TC, però la decisió adoptada pel tribunal en el dia d'avui no comporta aquesta mesura. Fonts de l'alt tribunal han informat que l'admissió de l'incident no implica que s'apliquin les mesures coercitives previstes per la reforma, sinó que es van a estudiar i, si escau, s'adoptaran en un acte futur.

La reforma del Tribunal Constitucional impulsada pel Grup Popular implica, per a un cas com el present, que es produeixi un advertiment a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i als membres d'aquesta comissió que poden estar cometent delicte de desobediència. El TC, de fet, ja ha sol·licitat les seves al·legacions i les del fiscal, que ja obren en poder dels magistrats.

La mesures previstes perquè el TC obligui al fet que es compleixin les seves sentències podrien comportar també multes coercitives, acordar la suspensió de les autoritats o empleats públics responsables de l'incompliment o encomanar al govern central, fins i tot en funcions, l'execució de la seva fallada, a més de les accions penals que considerés adequades el fiscal.

El govern va demanar al gener al TC que anul·li la creació pel Parlament català de la citada comissió, amb l'argument que infringeix la recent sentència del tribunal de garanties que va declarar inconstitucional la declaració independentista. En aquest escrit l'advocat de l'Estat assenyalava que la citada comissió és "un acte frontal de desacatament i de manifest incompliment".

Per això demanava al TC que "requereixi a la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i als membres de la citada comissió" que han d'abstenir-se d'aquesta iniciativa i "impedir" qualsevol altra que ignori la sentència del Constitucional. A més, el TC hauria d'advertir-los "de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer", demanava el Govern.