Estudiants universitaris, de secundària i batxillerat s'han mobilitzat aquest dijous a la Catalunya Central en contra de l'aplicació de l'anomenat '3+2', el pla que preveu reduir els graus a tres anys i complementar-los amb una especialització en màsters de dos. Les protestes s'emmarquen en la jornada de vaga convocada arreu de Catalunya, Illes Balears i País Valencià.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el principal convocant, la proposta suposarà un "encariment del preu dels estudis superiors ja que en cursar graus més generalistes es torna imprescindible estudiar un màster". La organització denuncia que el '3+2' és "un pas més en el procés d'elitització i mercantilització de l?educació pública" i argumenta que els màsters poden costar "de 3.000 a 23.000 euros". A més, el SEPC creu que amb el nou model es suprimirien "aquells graus i facultats que no siguin 'productius' i 'competitius'".

Abans de la jornada reivindicativa, s'han realitzat referèndums a universitats dels Països Catalans, que van mostrar el rebuig al '3+2' en un 90%, segons les dades del SEPC. D'altra banda, els convocants també reivindiquen la derogació de la LOMCE. Al seu torn, la Unió de Sindicats de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC-STEs), ha demanat al professorat que "no posi pals a les rodes a aquesta lluita", informi a l'alumnat "dels seus drets democràtics" com el de vaga i recomana que els docents no posin exàmens aquest dijous i que "en tot cas les absències no han de tenir efectes acadèmics per a l'alumnat". La Secretaria d'Universitats aposta per un "model flexible"

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va aprovar el 5 de juny de l'any passat dos acords per mantenir els preus pels estudiants en el format '3+2' i evitar la repercussió en el finançament de les universitats. D'aquesta manera, els estudiants de les futures titulacions de tres anys podrien cursar el primer any de màster al mateix preu que un de grau, mentre que el Govern compensaria "eventuals reduccions per crèdits matriculats i preus atribuïbles als canvis d'estructura". En aquest sentit, la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat defensa que l'objectiu és crear "un model flexible en què convisquin graus de 3 i 4 anys amb màsters d'1 i 2 anys".